Прем’єрний показ студентами-істориками короткометражного фільму «Ціна»

15 жовтня 2020 р. викладачі кафедри історії України і методики викладання історії О.І.Єгрешій, А.З. Королько і Б.В. Паска (академнаставник групи ІА–22, студенти якої брали участь у зйомках цього фільму), перебуваючи у кінотеатрі «Люм’єр», взяли участь у прем’єрному показі короткометражного 15-хвилинного художнього фільму «Ціна» за мотивами однойменного твору, присвяченого діяльності української діаспори. Кращі представники діаспори після завершення Другої світової війни, знаходячись розрізнено у країнах Західної Європи, продовжували боротися за відновлення української державності. У фільмі показано події двох часових «поясів», в якій перебував її головний герой – представник українського національно-визвольного руху ОУН і УПА. Перший «пояс» – безпосереднє перебування головного актора фільму в 1955 р. у м. Мюнхені (Федеративна Республіка Німеччини) та його спогади десятирічної давності про події українсько-польського протистояння на українських етнічних землях Закерзоння в 1945 р.

Цією стрічкою автори хотіли донести до глядачів сутність ціни перемоги. Автор ідеї і головний герой фільму, студент групи ІА–22 Олександр Данилюк відзначив: «Гідні люди гинуть і за перемогу віддають життя. І коли ми говоримо про ціну цієї перемоги, ми не можемо її вимірювати в грошовому еквіваленті. Це все-таки перш за все – ціна життя! І тут стоїть питання, яка ціна життя, відповідно, яка ціна перемоги». Для зйомок кінофільму «Ціна», акторами яких стали 15 молодих людей, а це студенти І–ІІ курсів історичних спеціальностей Факультету історії, політології і міжнародних відносин та старшокласники шкіл м. Івано-Франківська, був використаний меморіальний сквер м. Івано-Франківська; бойові сцени знімалися за містом. Це вже третій проєкт учасників молодіжного крила братства ОУН і УПА. До речі, один із попередніх короткометражних кінофільмів «Революція імен не знає», в якому зіграла більша частина студентів ІІ курсу спеціальності 032 «Історія та археологія», присвячений одному з епізодів Української національної революції 1917–1921 рр. на Великій Україні.

Усіх акторів нагороджено подякою міського голови Руслана Марцінківа «за вшанування пам’яті депортації українців з їхніх етнічних земель та створення фільму «Ціна»». Серед присутніх глядачів щире, іноді зі сльозами на очах захоплення висловили: Люба Гринишин (голова обласного товариства «Надсяння»), Ярослав Коретчук (директор музею Визвольних змагань ім. С. Бандери), Лариса Шафран (голова міського товариства «Лемківщина»), Андрій Королько (доцент кафедри історії України і методики викладання історії Факультету історії, політології і міжнародних відносин), Ярополк Бажалук (очільник клубу української інтелігенції ім. Б. Лепкого), Юрій Корнійко (полковник, вчитель захисту Вітчизни ліцею № 18 Івано-Франківської міської ради). Зокрема, Андрій Королько відзначив: «Невимовно Вам дуже вдячний за прекрасно змонтований, зрежисований і за сценарієм класно підготовлений цікавий пригодницький фільм. А гра акторів, наших студентів, просто вражає – настільки впевнено, переконливо і настільки захоплююче вели себе на телевізійному майданчику. Відверто скажу, читаючи більше десятка років предмет «Історія України» в навчально-науковому Інституті мистецтв нашого Університету, у студентів на спеціальності «Акторське мистецтво», і деколи зазираючи за куліси, як вони готуються до своїх ролей і сценічних образів, повірте, – Ви нічим не гірші, а на голову, а й на дві кращі, ввійшовши у свої сценічні ролі в цьому та попередньо підготовлених фільмах!»

Перебуваючи на презентації цього фільму, викладач кафедри історії і методики викладання історії Б.В. Паска, академнаставник групи ІА–22, у ході його обговорення зазначив: «Я дуже приємно вражений Вашим сьогоднішнім фільмом! Він сильний своєю ідеєю, великою актуальністю цієї ідеї сьогодні і, звичайно, її вдалою реалізацією через мову кіно. Мені надзвичайно сподобалась Ваша акторська гра (набагато краща, ніж у деяких сучасних телевізійних серіалах), крута операторська робота в стилі найкращих голлівудських операторів та цілком на рівні наших «Тіней забутих предків», вдалий музичний супровід і звукорежисура, шикарний монтаж. Герої вийшли дійсно живими, їм було цікаво співпереживати. На своєму місці були і спецефекти, які, як не дивно, зовсім не різали око, як це часто буває. Відразу видно, що фільм дійсно робився з душею. Також помітно великий крок уперед у порівнянні із попередніми фільмами. Ви дуже великі молодці, що використовуєте свій вільний час дійсно з користю, адже фільм, на мою думку, заслуговує на якомога більше поширення, використання під час викладання відповідних тем нашої історії в школі та університеті і не тільки. Ні в якому разі не зупиняйтесь на досягнутому, реалізовуйте всі свої, навіть найсміливіші, плани, задуми і мрії. Щиро дякую Вам за дійсно чудовий фільм! Будемо чекати наступних прем’єр!»

На прем’єрі фільму були присутні громадськість міста та області, студенти та викладачі Факультету історії, політології і міжнародних відносин, учні, вчителі і керівники гуртків національно-патріотичного виховання шкіл та закладів позашкільної освіти міста Івано-Франківська. Всі у суголосся визнали про високий рівень проведення заходу та якісну гру акторів, серед яких і наші студенти-історики Факультету історії, політології і міжнародних відносин. Викладачі кафедри історії України і методики викладання історії та студенти, які спеціалізуються на кафедрі, зичать Вам успіху та реалізації нових творчих задумів!

  • Прем'єрний показ фільму Ціна. 15.10.2020 р.
    Прем'єрний показ фільму Ціна. 15.10.2020 р.