Методичний семінар з вивчення літописів рідних малих батьківщин

6 листопада 2020 р. відбувся цікавий методичний семінар, в якому взяли участь студенти-історики другого курсу, викладач кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько і працівники Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Галина Маловічко, Світлана Головенко і Дмитро Вороневич. Тема методичного семінару – «Структура та план написання історії населеного пункту». Студенти Катерина Семчук, Олександр Данилюк, Ольга Щербій, Тетяна Гапуренко підготували цікаві презентаційні матеріали, присвячені таким питанням вивчення літопису малої батьківщини: методика встановлення дати заснування населеного пункту та походження його назви; методика написання літопису населеного пункту; методика підготовки списку літератури та джерел, ілюстративних матеріалів до історії населеного пункту; методика збору інформації з вивчення родоводу та його оформлення. Модератор цього заходу Андрій Королько підняв складні для обговорення питання щодо виявлення і вивчення першої письмової згадки про рідний населений пункт, укладання мікротопонімічної карти села/містечка, окреслення і вивчення антропонімічних і топонімічних ознак походження рідного прізвища і населеного пункту, тощо. З цього приводу між студентами зав’язалася цікава дискусія.

Заступник директора з навчально-педагогічної роботи Івано-Франківського ОДЦТКУМ Галина Маловічко та провідний фахівець Центру Світлана Головенко визнали високий рівень підготовки студентів-істориків щодо вивчення літописів своїх рідних малих батьківщин, підтвердивши таким чином свою любов до рідного краю, шанобливе ставлення до його історії, духовної спадщини, бажання пізнавати і вивчати історико-культурні надбання нашого народу. Також працівники Центру відзначили, що студенти-історики у майбутньому можуть працювати керівниками гуртків історико-краєзнавчого та військово-патріотичного спрямування у закладах позашкільної освіти Івано-Франківської області. У свою чергу, провідний фахівець Центру Дмитро Вороневич запропонував студентам активно долучатися до різноманітних проєктів, конкурсів, експедицій, який організовує Івано-Франківський ОДЦТКУМ, та надав студентам відповідні матеріали щодо умов проведення цих заходів: Всеукраїнська краєзнавча експедиція учнівської і студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна»; обласна історико-географічна експедиція «Історія міст і сіл України»; Всеукраїнська краєзнавча акція учнівської і студентської молоді «Українська революція: 100 років надії і боротьби»; обласна історико-краєзнавча, дослідницько-пошукова, національно-патріотична акція, присвяченої героям-захисникам незалежної та суверенної України «Герої не вмирають»; історико-краєзнавча акція «Історія освіти Івано-Франківщини».

Насамкінець, слід визнати, що цей методичний семінар був вкрай необхідний, адже важливим є залучення учасників освітнього процесу закладів вищої освіти у дослідженні історії міст і сіл України, зокрема студентської молоді до краєзнавчої та науково-дослідницької роботи, набуття ними поглиблених знань з історії рідного села, містечка, міста, про визначні місця, історичні події та видатних людей свого краю, розкриття туристичних та екскурсійних можливостей свого краю. Осібним також є привернення уваги студентської молоді до збереження та відродження історико-культурної спадщини українського народу, пам’яті втрачених населених пунктів України.