Участь у Міжнародній науковій конференції, приуроченій вшануванню пам’яті Петра Могили

27 листопада 2020 р. доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько взяв участь у Міжнародній науковій конференції «Петро Могила: погляд з сьогодення» (он-лайн), яка відбулася на базі історичного музею міста Ботошани і проведена за допомогою сервісу організації конференцій Cisco Webex Meeting. Співорганізаторами міжнародного форуму стали наукові та університетські заклади міст Бухареста (Румунія), Єдинці (Молдова) і Чернівці (Україна).

У програмі конференції були представлені доповіді вчених, науковців і громадських діячів. Конференція тривала в режимі пленарного засідання. Робоча мова наукового форуму – румунська. З доповідями на пленарному засіданні виступили: Валентин Берке (Румунія) («Митрополія Молдавії та Буковини, Ясси 2002 – 360 років від Всеправославного синоду в Яссах, 1642 р.»); Даніель Ніца-Данілеску (Румунія) («Православна сповідь з Ясси (1642) в румунській культурі та духовності»); Александру Преліпчен (Румунія) («Історія та богослужбові тексти. Аналіз поетичних богослужбових творів, присвяченої Святому Ієрарху Петрові Могилі»); Васіле Дрон (Молдова) («Важливість екзегези та культурного просвітництва в сучасній науці та культурі, ініційована Святішим Ієрархом Петром Могилою»); Олег Шманько (м. Чернівці) («Постать Петра Могили у новітній українській історіографії»); Олександр Руснак (м. Чернівці) («Рід Могил у «Буковинських документах» Теодора Белана»); Сергій Гакман (м. Чернівці) («Подолання негативних етнонаціональних та етнорегіональних стереотипів взаємного сприйняття на українсько-молдовсько-румунському прикордонні і постаті, які єднають народи»); Євген Кабанець (м. Київ) («Про визначення дня народження Петра Могили на підставі композиції розписів церкви Спаса на Берестові»); та ін.

Доц. Андрій Королько на румунській мові виступив із доповіддю «Антоній Петрушевич – дослідник буковинських та молдавських релігійно-церковних старожитностей», присвяченої характеристиці творчого доробку українського галицького історика другої половини ХІХ – початку ХХ ст. з вивчення рукописних документів молдавських і румунських монастирів ХVІ – ХVІІІ ст.

Протягом усього дня проведення наукового форуму тривали гострі, але плідні дискусії з боку румунської і української сторони, основні аргументи яких стали основою для вироблення спільного рішення наукового засідання, про неабияку важливість формування в сучасній Україні політики пам’яті з вивчення постаті українського політичного, церковного і освітнього діяча, митрополита Київського, Галицького і всієї Русі (1633–1647), екзарха Константинопольського патріарха, архімандрита Києво-Печерського монастиря (з 1627 р.) Петра Могили (1597–1647). Узагальнення переросли у обговорення планів провадження подальших досліджень та організації майбутніх зустрічей. Закриваючи зібрання, румунські господарі міжнародного форуму відзначили високий науковий рівень доповідей учасників, полемічність їхніх виступів, що сприяє розвитку досліджень спільної для України і Румунії церковно-політичної історії, налагодженню наукової комунікації та обміну власними науковими здобутками. За підсумками планується видання збірника матеріалів конференції.