Андрій Королько – член Міжнародної організації позашкільної освіти

    Вітаємо доцента кафедри історії України Андрія Королька з прийняттям у члени Міжнародної організації позашкільної освіти!

    Міжнародна організація позашкільної освіти (МАПО) – громадська організація, основною метою діяльності якої є реалізація законних прав та захист інтересів позашкільної освіти, організації вільного часу. МАПО як громадська організація об’єднала представників закладів позашкільної і вищої освіти, вчених, батьківську громадськість, практиків освіти України та інших держав світу навколо захисту прав та інтересів на позашкільну освіту. Місією асоціації стала консолідація суспільства у забезпеченні якості і доступності позашкільної освіти. Кожна дитина, де б вона не народилася – у великому місті чи маленькому містечку – мала б можливість здобувати позашкільну освіту, навчатися у закладі позашкільної освіти.

    Міжнародна асоціація позашкільної освіти як громадська організація була заснована 25 листопада 2015 р. Перші Загальні збори проводилися у 2016 р. у м. Києві. Час довів важливу роль професійних асоціацій, громадськості у формуванні та реалізації державної політики, зокрема у галузі позашкільної освіти. Завдяки наполегливій самовідданій праці членів МАПО асоціація пройшла шлях від створення до визнання. Кредо Асоціації: «Позашкілля – разом ми сила».

    Серед основних результатів діяльності МАПО за п’ять років: створена розгалужена мережа регіональних відділень Міжнародної асоціації позашкільної освіти в Україні та за кордоном; розроблена Стратегія розвитку позашкільної освіти; запроваджено відзначення 25 вересня Дня позашкілля на всеукраїнському рівні; активізовано участь громадськості у законопроєктній діяльності та підготовці нормативно-правових актів. Зокрема, збережено у новому Законі України «Про освіту» систему позашкільної освіти України і забезпечено її законодавче регулювання; внесено зміни до Закону України «Про позашкільну освіту»; подано пропозиції до нормативно-правових актів у частині позашкільної освіти; налагоджено співпрацю представників МАПО з органами державної влади, місцевого самоврядування; посилено увагу до питання професійного розвитку, підготовки молодих педагогів позашкільної освіти; організовано і проведено понад 20 конференцій, семінарів, круглих столів за участю українських і міжнародних партнерів; забезпечено інформаційний супровід позашкілля.

    Право на освіту, у тому числі позашкільну, є одним з конституційних прав громадян. Система освіти України, кожен її складник – дошкільна освіта; повна загальна середня освіта; позашкільна освіта; професійна (професійно-технічна) освіта; фахова передвища освіта; вища освіта тощо має своє цільове призначення, функціонал, притаманний суто йому. Тому вони різні і, водночас, мають бути рівні. Рівні, щоб ефективно виконувати свою роль і функцію у розвитку особистості, суспільства, держави. Позашкільна освіта як невід’ємний складник системи освіти виконує свою важливу функцію в системі освіти, розвиваючи здібності кожної особистості дитини, здійснюючи її соціалізацію.

    Відрадно, що складові частині позашкільної освіти відображено в освітньо-професійних програмах спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)» ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр». На засіданнях кафедри випускової кафедри цієї спеціальності – кафедри історії України і методики викладання історії – періодично відбуваються обговорення питань підвищення якості освітньо-професійних програм з метою зменшення розриву між практичною і теоретичною підготовкою фахівця ОПП спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)» ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр», запрошуються стейкхолдери, які є роботодавцями або працівниками закладів позашкільної освіти – Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді, комунальний заклад позашкільної освіти «Центр освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради», Івано-Франківський міський Центр патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери та ін. У циклі професійної підготовки цих ОПП для студентів спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)» ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр» читаються предмети (обов’язкові і вибіркові дисципліни), які чітко корелюються з організацією роботи позашкілля: «Історичне краєзнавство, музеєзнавство», «Основи шкільного краєзнавства», «Організація позакласної гурткової роботи», «Методика екскурсійної роботи». Згідно оновленої ОПП ОР «Бакалавр» у кінці другого курсу студенти спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)» проходитимуть історико-краєзнавчу практику в закладах позашкільної освіти Івано-Франківської області.

    Відзначимо, що доц. кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько, активно співпрацюючи з Івано-Франківським ОДЦТКУМ, розробив програму гуртка «Історичне краєзнавство» (для закладів вищої освіти), яка ввійшла у збірник: «Навчальні програми з позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого та військово-патріотичного напрямів» і схвалена для використання в позашкільних навчальних закладах (протокол засідання науково-методичної комісії з позашкільної освіти Науково-методичної ради з питань освіти МОН України від 15.03.2019 р. № 1; лист Інституту модернізації закладів освіти від 27.03.2019 р. № 22.1/12-Г-136). Ця програма значиться у Додатку 2 («Перелік навчальної літератури, рекомендованої для використання в закладах позашкільної освіти в 2019–2020 навчальному році» у рубриці «Туристсько-краєзнавчий напрям позашкільної освіти») до листа МОН України від 10.07.2019 р. № 1/9-436 «Про методичні рекомендації з питань організації освітнього процесу в закладах позашкільної освіти в 2019–2020 навчальному році».

    Низка публікацій Андрія Королька з організації позашкільної освіти опубліковані у фахових педагогічних та історичних журналах м. Києва, м. Чернівців та м. Івано-Франківська. Також викладач кафедри був слухачем семінару «Громадянська освіта та методика її навчання» (м. Київ, 7 лютого 2019 р.), пройшов стажування на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та Івано-Франківського ОДЦТКУМ в групі «Методисти та керівники гуртків (туристсько-краєзнавчого, національного та військово-патріотичного напрямів) закладів позашкільної освіти (м. Івано-Франківськ, 17–26 лютого 2020 р.), був одним з учасників VІ Міжнародної науково-практичної конференції «Наукова еліта у розвитку держав» (он-лайн), присвяченому розвитку позашкільної освіти (м. Київ – м. Івано-Франківськ, 25–26 вересня 2020 р.), Всеукраїнської науково-практичної конференції «Шляхи реалізації концептуальних засад НУШ при вивченні історії у закладі загальної середньої освіти» (он-лайн) (м. Київ – м. Тернопіль, 16–17 жовтня 2020 р.); та ін.

    Також Андрій Королько періодично запрошується в журі та в експертні комісії з перевірки учнівських пошуково-дослідницьких робіт, які проводяться на базі Івано-Франківського ОДЦТКУМ в рамках Всеукраїнських та регіональних експедицій, рухів та акцій. Викладач кафедри уже більше як п’ятнадцять років є членом журі ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів МАН України з історії України (2003–2020 рр.).

    Професорсько-викладацький кафедри історії України і методики викладання історії та студенти ще раз вітають доцента кафедри Андрія Королька з такою високою відзнакою стати членом Міжнародної асоціації позашкільної освіти і бажають успіху на ниві якісної організації позашкільної освіти в Україні і на Прикарпатті.