Презентація книги випускника аспірантури Богдана Савчука про адвокатську, економічну і громадсько-політичну діяльність Степана Федака

Цього року минуло 160 років від дня народження Степана Федака (1861–1937) – видатного українського адвоката, фінансиста, громадського діяча, одного з лідерів націонал-демократії. Зокрема, він був авторитетним культурно-освітнім і політичним діячем, меценатом, очільником Союзу українських адвокатів, радником митрополита Андрея Шептицького з правових питань, організатором і багатолітнім керівником страхового товариства і банку «Дністер», співзасновником Центробанку, Ревізійного союзу українських кооператив та ін., віце-президентом Крайового Банку. З цієї нагоди в Науковій бібліотеці Львівського національного університету ім. І.Франка 27 травня 2021 р. відбулася презентація книги «Адвокатська, економічна і громадсько-політична діяльність Степана Федака» випускника аспірантури кафедри історії України і методики викладання історії, кандидата історичних наук Богдана Савчука. Науковим редактором книги і керівником кандидатської дисертації, на основі якої було написано й видано монографію, був доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри Ігор Ярославович Райківський.

Це важлива подія в житті нашого колективу, бо не так часто проводяться презентації праць викладачів, аспірантів чи працівників Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в Науковій бібліотеці найбільш давнього університету в Україні, з ініціативи самих же львів’ян. У монографії Богдана Савчука, що вийшла друком 2020 р. у відомому львівському видавництві «Манускрипт-Львів», відтворено різні аспекти правової і громадської активності діяча – від перших кроків у політичному житті до посади державного секретаря ЗУНР, пізніше – ініціатора правозахисних заходів у період репресій та переслідувань українців у міжвоєнній Польщі. На основі архівних документів автор відтворив широкий контекст багатогранної діяльності Степана Федака, його місце і роль у громадському житті Львова і всієї Галичини досліджуваного періоду. В основній доповіді Богдан Савчук розкрив цікаві епізоди громадсько-політичної активності видатного українського діяча, залучення його в тогочасне культурно-освітнє і політичне життя тощо.

У презентації, що відбувалася в змішаній формі – очно і частково через системи дистанційного зв’язку, взяли участь директор Наукової бібліотеки, кандидат історичних наук Василь Кметь як модератор, кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального процесу і криміналістики ЛНУ ім. І. Франка, секретар Ради адвокатів Львівської області (РАЛО) Уляна Ковна, адвокат, голова комітету митного права при РАЛО Любомир Каралюс, науковий співробітник Інституту українознавства ім. І. Крипякевича НАН України Микола Посівнич, голова Львівського регіонального суспільно-культурного товариства «Надсяння» Соломія Риботицька та ін., в онлайн-режимі перед присутніми виступив доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Райківський.

Закриваючи зібрання, її господарі відзначили високий науковий рівень презентації наукового видання, полемічність виступів доповідачів, що сприяє розвитку такого виду досліджень, налагодженню наукової комунікації та обміну власними науковими здобутками.