Участь викладачів кафедри у творчому вечорі в колі дослідників вивчення літопису Калущини

6 червня 2021 р. викладачі кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Райківський, Андрій Королько і Олег Єгрешій взяли участь у творчій зустрічі з Олегом Малярчуком з нагоди 55-ліття від дня народження та 30-річчя науково-краєзнавчої діяльності, яка відбулася у Краєзначому музеї Калущини комунального закладу «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради».

Олег Малярчук – доктор історичних наук, краєзнавець, волонтер музейної справи, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, член спеціалізованої вченої ради Д 20.051.01 із захисту дисертацій зі спеціальностей 07.00.01 – історія України та 05.00.01 Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, член правління Національної спілки краєзнавців України, а також член Ради Івано-Франківського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Т. Шевченка.

Олег Малярчук отримав низку нагород та відзнак, зокрема від голови Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайла Косила – звання-відзнаку почесного краєзнавця Прикарпаття, а також ювілейну медаль «Просвіті – 150».

Викладачі кафедри історії України і методики викладання Ігор Райківський, Андрій Королько і Олег Єгрешій долучилися до привітань.

Також відбулася презентація збірника наукових статей «Калуські історичні студії», том 5. До створення книги долучилося 19 авторів, які підготували 16 статей. Основна тематика публікацій: джерелознавство Калущини, зокрема матеріали архіву Калуської філії «Союзу українок», військова історія ранньомодерного часу, діяльність Калуського міського суду в роки німецької окупації 1942–1944 рр., дослідження з історії національно-визвольної боротьби на Калущині 1944–1951 рр. та українського державотворення кінця 80-х – початку 90-х рр. ХХ ст. Окремі рубрики збірки складають статті про Тараса Шевченка як дослідника старожитностей України та дослідження, присвячені відвідинам митрополитом Андреєм Шептицьким Калущини наприкінці 20-х – на початку 30-х рр. ХХ ст., мемуарно-дослідницька візія про життя й діяльність та родинні взаємозв’язки музиканта і педагога Володимира Осередчука із Франковим сімейством на Калущині. У рубриках «Краєзнавче літературознавство» та «Пам’яткознавтсво» інформаційно вагомими є статті присвячені творчій спадщині краєзнавця Йосипа Кащишина та відкриттю пам’ятника Іванові Франку в Голині. З історії галургії Калущини вартісною є публікація присвячена аналізу досвіду і практики цього виробництва.

Автором передмови до збірника під назвою «Творча історико-краєзнавча лабораторія з калушезнавства» став доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько. Зокрема, він відзначив, що «Калуські історичні студії» – своєрідна історико-краєзнавча лабораторія калушезнавства – займає гідне місце у творчому пошуку, сприяє якісному розвитку краєзнавчих досліджень, духовному збагаченню жителів краю. Саме ця «оаза» веде необхідну для підростаючого покоління, молоді дидактичну, патріотично-виховну і пропагандистську роботу. Бо з краєзнавчою книгою створюється успішне майбутнє кожної людини і всього суспільства.