Засідання кафедри: підготовка до нового навчального року

30 серпня 2021 р. відбулося перше засідання кафедри історії України і методики і викладання історії в 2021–2022 навчальному році. На порядку денному було три основні питання: 1) Про стратегію і завдання діяльності кафедри на 2021–2022 навчальний рік; 2) Звіт аспірантів за друге півріччя 2020–2021 навчального року; 3) Розподіл індивідуального навчального навантаження на 2021–2022 навчальний рік. По першому питанні доповідав завідувач кафедри професор Райківський І.Я. Він інформував, що перед кафедрою в новому навчальному році стоїть ряд актуальних проблем, що мають стратегічний характер. По-перше, це подальше підвищення якості освітнього процесу в нових умовах, коли поступово затверджуються стандарти вищої освіти і відбувається переформатування роботи викладачів і студентів у рамках освітніх програм. Кафедра є випусковою для спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)» освітніх рівнів «Бакалавр» і «Магістр». Відповідно слід особливу увагу приділяти розвитку двох ОП: розробка і вдосконалення силабусів, що мають щороку оновлюватися на сайті кафедри, наповнення лекціями й електронними хрестоматіями системи дистанційного навчання та ін.

У центрі уваги – студентоцентровий підхід у навчанні, було намічено заходи щодо роботи зі студентами, вдосконалення ОП. Тут найбільш важливо – внесення суттєвих змін у магістерську програму спеціальності. Треба поступово готуватися до наступних акредитацій. По-друге, кафедра забезпечує викладання на ще кількох ОП: 032 «Історія та археологія» бакалаврського і магістерського рівнів, доктора філософії, а також у рамках багатьох спеціальностей на факультетах та інститутах університету – курсів з історії України, історії України та української культури і т. п. Тут важливо збереження своїх курсів, наповнення їх цікавим для студентів змістом. Значну увагу звернуто на вибіркові курси, що становлять значну частину навантаження. По-третє, у виступі намічено заходи, що будуть втілені в плані роботи кафедри на наступному засіданні: проведення всеукраїнської наукової конференції до 150-річчя від дня народження видатного українського діяча, нашого земляка Л. Бачинського, видання трьох збірників матеріалів конференцій, проведених кафедрою в минулому навчальному році.

І.Я. Райківський підвів результати літньої вступної кампанії на бакалаврський і магістерський рівень спеціальності, що виявилися в цілому успішними. Насамкінець, постійно повинна проводитися профорієнтаційна робота, що в умовах пандемії має особливості, слід використовувати новітні форми рекламно-інформаційної кампанії, комунікаційної роботи з потенційними абітурієнтами та ін.

Друге питання – звіт аспірантів за друге півріччя 2020–2021 навчального року, виступили аспіранти та їх наукові керівники: Паска Ганна Михайлівна (ІІІ курс денної форми навчання, науковий керівник – доц. Королько А.З.), Водославський Тарас Сергійович (ІІ  курс денної форми навчання, науковий керівник – проф. Райківський І.Я.), Сухоручко Володимир Васильович (ІІІ курс денної форми навчання, науковий керівник – доц. Галицька-Дідух Т.В.), Бабинець Василь Михайлович (IV курс заочної форми навчання, науковий керівник – проф. Пилипів І.В.). Завідувач кафедри наголосив про успішність набору в аспірантуру, на кафедру цьогоріч прийшло чотири аспіранти, з них два – платної форми навчання.

У третьому питанні було обговорено розподіл індивідуального навчального навантаження на 2021–2022 навчальний рік, виступили Райківський І.Я. і доц. Дрогомирецька Л.Р. Викладачі обмінялися думками з приводу початку нового навчального року, актуальних проблем його організації.