Презентація унікального посібника «Церковнослов’янська мова. Буквар та читанка»

    24 вересня 2021 р. в Науковій бібліотеці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася презентація унікального посібника – «Церковнослов’янська мова. Буквар та читанка». Автор видання – Ярослав Мельник, кандидат філологічних наук, професор кафедри загального та германського мовознавства факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

    Видання рекомендоване до друку Вченою радою Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та вийшло в світ за особистого сприяння ректора Університету, професора Ігоря Цепенди.

    Зважаючи на карантинні обмеження захід проходив у форматі онлайн. У віртуальній презентації взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи університету Сергій Шарин; Митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП Іоасаф; протоієрей УГКЦ о. Василь; редактор видання, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри слов’янських мов факультету філології Микола Лесюк; доктор історичних наук, професор, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Микола Кугутяк, рецензенти видання, викладачі, студенти та випускники факультету філології, друзі та знайомі автора, запрошені гості.

    Модератором презентації виступив директор Наукової бібліотеки Університету, кандидат історичних наук Петро Гаврилишин.

«Цей посібник – це ключ до нашої історії!, – наголосив автор, професор Ярослав Мельник під час онлайн-презентації, – Книга писалася 5-ть років. Всі шрифти виконані мною вручну. Цей посібник може підштовхнути наших істориків до вивчення рукописних і кириличних джерел, які знаходяться, зокрема, в архівах в Туреччині. Ми зможемо більше дізнатися про нашу історію. Людина, котра матиме цю книгу, зможе без сторонньої допомоги зрозуміти, збагнути текст документу чи будь-який інший текст минулого».

    Варто зазначити, що посібник із церковнослов’янської мови охоплює 1100-літню історію розвитку кирилиці, відображає зміни графічної системи та традиції подачі тексту. Також видання містить розділ для вправ – «Читанка». Книга зорієнтована на широке коло читачів – від молодшого шкільного до поважного віку, а також усіх, кого цікавлять історія, релігія, література, культура східних слов’ян.

    Автор розповів, що в процесі підготовки видання зробив акцент і на методичну складову – «намагався зробити так, щоб цей посібник був зручним у користуванні усім – від людини дитячого віку, котра робить перші кроки, осягаючи граматику, до людини похилого віку, котра хоче звернутися до джерел».

    Учасники онлайн-презентації привітали професора Ярослава Мельника з його новим доробком та відзначили унікальність видання. Зокрема, проректор Університету Сергій Шарин підкреслив актуальність книжки та від мені ректора привітав автора й всіх хто долучився до виходу видання в світ.

«Посібник є одинокою книгою на лаві наукового дослідження розвитку церковнослов’янської мови. Сподіваюся він стане базовим підручником для студентів та широкого кола дослідників. Вдячність автору за його невтомну працю та плідного розвитку та широкої популярності книзі», – привітав протоієрей УГКЦ о. Василь.

«Важливо, що у своїй книзі професор Ярослав Мельник подає історію зміни графічних зображень. Вони є дуже важливими ці зміни оскільки дають можливість нам зорієнтуватися в часі. Це, насамперед, свідчить про наукову складову посібника», – зауважив професор, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Микола Кугутяк.

Унікальним назвав видання Митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП Іоасаф. «Ця книга унікальна тим, – зазначив Іоасаф, – що вона повертає нас до нашої спадщини, яку ми отримали більше тисячі років назад . Вона відкриває для усіх пересічних українців погляд в минуле – наше походження, наша мова, духовна спадщина, вивчення нашої історії культури».