Участь доцента Андрія Королька у роботі конференції «Українська тіловиховна і спортова традиція»

29 жовтня 2020 р. доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько взяв участь у Всеукраїнській науковій конференції «Українська тіловиховна і спортова традиція» (з нагоди відзначення 120-річчя від заснування українського товариства «Січ»), проведена за допомогою сервісу організації конференцій Zoom. Організаторами цього заходу виступили науковці, музейні працівники і педагоги комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Т. Шевченка, кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Музею визвольної боротьби України, Львівського обласного Будинку учителя.

Робота конференції тривала в режимі пленарного засідання. З доповідями на пленарному засіданні виступили: Орест Круковський (м. Львів) («Кирило Трильовський та його роль у заснуванні та поширенні стрілецького руху 1912–1914 років»); Андрій Королько (м. Івано-Франківськ) («Практична діяльність осередків пожежно-гімнастичного товариства «Січ» на Покутті початку ХХ століття»); Андрій Сова (м. Львів) («Степан Гайдучок та розвиток січового руху в Галичині»); Олександр Пагіря (м. Київ) («Предтеча Карпатської Січі: діяльність спортивно-пожежного товариства «Січ» на Підкарпатській Русі у 1920–1938 роках»); Юрій Тимошенко (м. Київ) («Діяльність українського товариства «Січ» у Нью-Йорку у 1920–30-х роках»); Роксоляна Гавалюк (м. Львів) («Музична діяльність товариства «Січ» у Відні і Ґраці»); Тарас Кузь (м. Львів) («Памятки січового руху в експозиції Музею визвольної боротьби України»); Іванна Стеф’юк (Олещук) (м. Снятин) («Січовий рух Покуття та Буковини як аксіологічний феномен»; Андрій Левкун (м. Львів) («Рекреаційно-руханково-оздоровчі проекти ГО ВФК «Свої хлопці»») та ін.

Доповідь доц. Андрія Королька була присвячена діяльності осередків пожежно-гімнастичного товариства «Січ» на Покутті початку ХХ ст. Звернуто увагу на практичну роботу осередків товариства «Січ» у селах Коломийського, Снятинського, Городенківського і Товмацького повітів, участі її кращих представників у роботі Головного січового комітету у м. Коломиї, організації та проведенні загальнокрайових і місцевих січових свят та фестин, популяризації у них козацьких традиції і символіки.

Протягом усього дня проведення цікавого історико-краєзнавчого форуму тривали гострі, але плідні дискусії. Закриваючи зібрання, її господарі відзначили високий науковий рівень доповідей учасників, полемічність їхніх виступів, що сприяє розвитку досліджень українського січового, сокільського та пластового рухів кінця ХІХ – першої половини ХХ ст., налагодженню наукової комунікації та обміну власними науковими здобутками. За підсумками конференції планується видання статей наукового збірника. Відрадно, що на конференції були присутніми вчителі історії, географії та фізичної культури закладів загальної середньої освіти Львівської області. Надіємося, що це стане важливим чинником у подальшій популяризації вчителями і наставниками ідей української тіловиховної і спортової традиції серед шкільної молоді. Всі учасники зібрання отримали відповідні сертифікати, що підтверджують їхню участь у роботі цього неординарного, але вкрай важливого наукового національно-патріотичного форуму.