У світ вийшла цікава книга про адвокатську, економічну і громадсько-політичну діяльність Степана Федака

Випускник аспірантури кафедри історії України і методики викладання історії Богдан Романович Савчук нещодавно видав у м. Львові (видавництво «Манускрипт-Львів», 2020. 304 с.) монографію «Адвокатська, економічна і громадсько-політична діяльність Степана Федака (1861–1937)». Книжка вийшла в серії «Адвокатська біографістика» (т. ІV), що висвітлює постаті видатних українських адвокатів та їх місце і роль у національному русі ХІХ–ХХ ст. Науковим редактором монографії став завідувач кафедри історії України і методики викладання історії, доктор історичних наук, професор Райківський І.Я., а основою для видання – текст дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук, успішно захищений у спеціалізованій вченій раді Д 20.051.05 Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в листопаді 2019 р. Монографія є першим в українській історіографії комплексним дослідженням життєпису та сфер діяльності Степана Івановича Федака – українського адвоката, громадського діяча, засновника та керівника низки національних економічних і гуманітарних організацій в Україні.

На основі широкого кола першоджерел і наукової літератури (усього – близько 500 позицій у списку використаних джерел) у книжці проаналізовано становлення особистості та формування світогляду С. Федака, висвітлено особливості адвокатської практики діяча, напрямки роботи канцелярії, працю в дирекції страхового товариства «Дністер» та ін. Особливу увагу в монографії приділено розкриттю місця С. Федака в контексті суспільно-політичних процесів в Україні кінця ХІХ ст. – 1920-х рр., його внесок у національне культурно-освітнє життя краю. Пропоноване видання добре ілюстроване, має цікаві додатки, що дають уявлення про різні сторони багатогранної діяльності одного з лідерів українського національного руху кінця ХІХ – першої чверті ХХ ст., у кінці – вміщено іменний покажчик для зручності читачів. Книжка призначена для широкого кола читацької аудиторії – адвокатів, юристів, науковців, краєзнавців, викладачів, студентів та ін., усіх, хто цікавляться новітньою історією України та історією адвокатури.

Рецензентами видання виступили доктори історичних наук, професори: Ігор Ярославович Соляр – директор Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України (м. Львів) та Іван Степанович Зуляк – професор кафедри історії України, археології та спеціальних галузей історичних наук Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, заслужений працівник освіти України. Книжка була рекомендована до друку Вченою радою Прикарпатського університету в червні 2020 р. (протокол № 6). Автор монографії «Адвокатська, економічна і громадсько-політична діяльність Степана Федака (1861–1937)» – вихованець наукової спеціалізації кафедри історії України Прикарпатського університету, під час навчання досліджував різні аспекти історії України, ще будучи студентом, мав перші наукові публікації. В аспірантурі Богдан Савчук обрав нову тему, яку наполегливо досліджував, а видання книжки – новий творчий успіх молодого і перспективного науковця, який може бути прикладом для наших студентів.