Участь у презентації історико-краєзнавчих видань з вивчення Покутської Городенківщини

    12 лютого 2022 р. доцент кафедри історії України і методики викладання історії А.З. Королько взяв участь в урочистостях з нагоди 500-річчя першої письмової згадки про м. Городенку, яке відбулося у цьому покутському місті. Програма урочистого заходу складалася з презентації чергових номерів літературно-краєзнавчого і мистецького альманаху «Ямгорів» (2021. Ч. 31–32 (1). 236 с.; 2021. Ч. 31–32 (2). 208 с.), приурочені 500-річчю м. Городенки (головний редактор видання краєзнавець Володимир Никифорук) та історико-краєзнавчого видання краєзнавця Володимира Бурденюка «Кшиштоф Стшемеський або Городенківська хроніка (ХVІІ ст.)» (Івано-Франківськ: Симфонія форте, 2022. 72 с.). На презентаційному заході також в рамках історико-краєзнавчої практики взяли участь студентки другого курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Світлана Білоока і Марія Перегінчук, які є уродженками мальовничої Покутської Городенківщини. Організаторами заходу виступили редколегія літературно-краєзнавчого і мистецького альманаху «Ямгорів» та Центр культури і мистецтва Городенківської міської ради. Модерував захід головний редактор часопису «Ямгорів» Володимир Никифорук.

    У чергових номерах літературно-краєзнавчого і мистецького альманаху «Ямгорів» опубліковано понад 60 різних за змістом і жанровою наповненістю публікацій, які демонструють різноманітність поетики, культури, мистецтва, природи, історії, права, економіки, сільського господарства, туризму, спорту Покуття і Городенківщини. У цьому виданні також були надруковані дві статті викладачів кафедри історії України і методики викладання історії – Андрія Королька («Громадсько-політична діяльність Леся Мартовича наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.»; до речі, презентація часопису «Ямгорів» відбувалася якраз у 151-ту річницю від дня народження цього видатного українського письменника «Покутської трійці») та Степана Кобути («Українські правники Городенківщини: кінець ХІХ ст. – 1939 рік»).

    Історико-краєзнавче видання Володимира Бурденюка присвячена літопису малої батьківщини, зокрема вивченню історії м. Городенки і краю другої половини ХVІІ ст. та знакової особистості – шляхтичу Кшиштофу Стшемеському, який сприяв відбудові м. Городенки після турецько-татарських набігів та будівництву тамтешнього замку. У виданні опубліковано переклад повісті К. Стшемеського, який написаний з любов’ю про рідний край – Покуття і Городенківщину.

    Під час презентації автори часопису «Ямгорів» – поети, журналісти, історики, громадські діячі – та видання «Кшиштоф Стшемеський або Городенківська хроніка (ХVІІ ст.)» акцентували увагу на унікальності надбань жителів малої батьківщини, наративі зібраних матеріалів, пропонуючи галерею яскравих процесів, персоналій і реальних образів у різних історичних, культурно-мистецьких, побутових та психологічних контекстах, що роблять ці праці ґрунтовними, непересічними та цікавими широкому загалу.