Участь у роботі курсів підвищення кваліфікації методистів та керівників гуртків закладів позашкільної освіти

    21–25 березня 2022 р. на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та Івано-Франківського обласного державного центру і туризму і краєзнавства учнівської молоді відбувалися курси підвищення кваліфікації методистів та керівників гуртків (туристсько-краєзнавчого та військово-патріотичного напрямів) закладів позашкільної освіти (Варіант 2 (КГПОТК) – № КГПОТК2/01). Слухачем цих курсів був кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько, який є розробником програми гуртка «Історичне краєзнавство» для закладів вищої освіти, затвердженої Інститутом модернізації закладів освіти МОН України.

    Відповідно до навчально-тематичного плану для слухачів проведено навчання з організаційного та чотирьох навчальних модулів: Тенденції розвитку туристсько-краєзнавчої роботи у позашкільній освіті; Національно-патріотичне виховання в закладах позашкільної освіти; Розвиток цифрової компетентності; Методика туристсько-краєзнавчої роботи у закладі освіти. Андрій Королько прослухав лекції методистів Івано-Франківського ОІППО та Івано-Франківського ОДЦТКУМ на такі теми: «Дистанційне та змішане навчання», «Веб-інструменти дистанційного та змішаного навчання», «Цифрові ресурси е-уроку», «Цифрове освітнє середовище», «Тенденції розвитку організаційної структури закладів позашкільної освіти з туристсько-краєзнавчої роботи», «Еволюція форм туристсько-краєзнавчої роботи у системі позашкільної освіти», «Модернізація засад діяльності закладів позашкільної освіти у розвитку туризму і краєзнавства», «Регіональні особливості діяльності профільних туристсько-краєзнавчих закладів позашкільної освіти», «Теоретико-методологічна засади сучасного краєзнавства», «Організація туристсько-краєзнавчої діяльності учнів», «Методика підготовки і проведення масових туристсько-краєзнавчих заходів», «Методика національно-патріотичного виховання», «Методика національно-патріотичного виховання на засадах християнських цінностей», «Організація заходів в рамках Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)». Слухачами курсів були виконані завдання чотирьох навчальних модулів.

    Завершились курси тематичною дискусією з пошуку інноваційних методів та форм роботи для творчого, інтелектуального, фізичного, духовного розвитку дітей засобами туристсько-краєзнавчої творчості, формування національно-патріотичних почуттів, яку провели директор Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, доктор філософії, заслужений працівник освіти України Михайло Косило та методисти Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Оксана Марковецька і Анастасія Островська.

    Зазначимо, що першу частину курсів підвищення кваліфікації доц. Андрій Королько пройшов 17–26 лютого 2020 р. За результатами цих курсів викладач отримає сертифікат, який засвідчує про проходження підвищення курсів кваліфікації методистів та керівників гуртків (туристсько-краєзнавчого та військово-патріотичного напрямів) закладів позашкільної освіти.