Пізнавальна лекція про гурткову історико-краєзнавчу роботу у ЗВО в рамках міжуніверситетського онлайн-лекторію

    31 березня 2022 р. доц. Андрій Королько в рамках міжуніверситетського онлайн-лекторію академічних спільнот Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка та Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка прочитав лекцію для здобувачів вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр» Факультету історії, політології і міжнародних відносин нашого університету та всіх зацікавлених осіб. Її тема – «Гурткова історико-краєзнавча робота у закладах вищої освіти: зміст та особливості». Відзначимо, що відвідування лекторію доступне для всіх охочих, це дозволяє здобувачам із різних регіонів, у тому числі тих, де ведуться активні бойові дії, скористатися нагодою використати цей лекторій як елемент неформальної освіти та збагатити свої знання.

    Під час лекції розглядалися такі питання: напрями трансформації, що відбулися в освіті, пов’язані з організацією позакласної гурткової роботи, протягом 1990-х рр.; аналіз вітчизняних і міжнародних законодавчих документів, в яких порушується питання організації роботи закладів позашкільної освіти та гурткової діяльності; гурткова робота у закладах освіти серед складників та рівнів Національної рамки кваліфікацій Закону України «Про освіту»; національний, регіональний і місцевий рівні, які формують державну політику у сфері позакласної гурткової історико-краєзнавчої роботи і позашкільної освіти; фактори і тренди/переваги зростання вагомості позакласної гурткової історико-краєзнавчої роботи і позашкільної освіти, їх ключові замовники і споживачі; структура і організаційно-правова форма гуртків у ЗЗСО і ЗПО; освітнє забезпечення позакласної гурткової історико-краєзнавчої роботи; компетентнісний підхід у позакласній гуртковій історико-краєзнавчій роботі; програма гуртка «Вузівське історичне краєзнавство», її складові.

    Наприкінці лекції відбулося обговорення ключових питань лекції зі здобувачами освіти, зокрема зі студентами першого і четвертого курсів ОР «Бакалавр» і першого курсу ОР «Магістр» спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Магістр». Відзначимо також, що здобувачі освіти отримають сертифікат за прослухану лекції, заповнивши Google-форму, покликання на яку знаходиться у розкладі занять міжуніверситетського онлайн-лекторію.

    Слід наголосити, що реалізація міжуніверситетського онлайн-лекторію повністю відповідає стратегічним планам розвитку університетів, зокрема активізації внутрішньої мобільності, висвітлення власних авторських методик та напрацювань, а також освітніх та наукових новацій, які розробляються в університетах для широкої аудиторії.