Цікава лекція про історико-краєзнавчу роботу у ЗВО з вивчення Прикарпаття в рамках міжуніверситетського онлайн-лекторію

    14 квітня 2022 р. доц. Андрій Королько в рамках міжуніверситетського онлайн-лекторію академічних спільнот Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка та Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка прочитав лекцію для здобувачів вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Факультету історії, політології і міжнародних відносин нашого університету та всіх зацікавлених осіб. Її тема – «Історико-краєзнавча робота у закладі вищої освіти як складова частина популяризації вивчення історії Прикарпаття». Відзначимо, що відвідування лекторію доступне для всіх охочих, це дозволяє здобувачам із різних регіонів, у тому числі тих, де ведуться активні бойові дії, скористатися нагодою використати цей лекторій як елемент неформальної освіти та збагатити свої знання.

    Під час лекції розглядалися такі питання: фактори зростання вагомості історико-краєзнавчої роботи у закладі вищої освіти; ключові замовники і споживачі історико-краєзнавчої роботи у ЗВО; переваги і багатовекторність історико-краєзнавчої роботи у ЗВО; місце історико-краєзнавчої роботи у Концепції безперервної історичної освіти в Україні; соціально-особистісні, загальнонаукові, інструментальні, загально-професійні і спеціально-професійні компетентності, якими повинен оволодіти студент в рамках історико-краєзнавчої роботи у ЗВО; характеристика методичних рекомендацій щодо підготовки низки індивідуальних історико-краєзнавчих робіт, які виконують студенти у ЗВО та екстраполяція цього досвіду праці у загальноосвітній шкільний простір; програма гуртка «Вузівське історичне краєзнавство», її складові.

    Наприкінці лекції відбулося обговорення ключових питань лекції зі здобувачами освіти, зокрема зі студентами першого і четвертого курсів спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, а також з окремими студентами Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка та Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Змістовністю відзначалися виступи щодо досвіду цієї роботи у майбутній професії вчителя історії і громадянської освіти, керівника гурткової роботи таких студентів, як Наталії Якубів, Анастасії Стадник, Ірини Цюняк, Богдана Дячука, Яни Каличнук, Іванни Красневич, Олександра Перегінця та інших. Відзначимо також, що здобувачі освіти отримають сертифікат за прослухану лекції, заповнивши Google-форму, покликання на яку знаходиться у розкладі занять міжуніверситетського онлайн-лекторію.

    Слід наголосити, що реалізація міжуніверситетського онлайн-лекторію повністю відповідає стратегічним планам розвитку університетів, зокрема активізації внутрішньої мобільності, висвітлення власних авторських методик та напрацювань, а також освітніх та наукових новацій, які розробляються в університетах для широкої аудиторії.