Круглий стіл «Іван Макух – український громадсько-політичний і державний діяч»

    16 вересня 2022 р. у м. Тлумачі Тлумацької міської ради за участю викладачів кафедри історії України і методики викладання історії Ігоря Райківського, Степана Кобути, Андрія Королька, а також Олега Єгрешія, Андрія Міщука і Богдана Паски, відбулися урочисті заходи з нагоди 150-річчя від дня народження видатного українського громадсько-політичного і державного діяча, адвоката Івана Ілліча Макуха (1872–1946). Довголітній житель цього мальовничого покутського міста (1907–1939) І. Макух належить до числа найбільш знакових постатей західноукраїнської інтелігенції кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. Політик був провідним лідером радикального руху Східної Галичини, мав високий авторитет та визнання у середовищі українського населення, чиї інтереси представляв в Галицькому крайовому семі (1908–1914 рр.) та польському сенаті (1928–1935 рр.). У своїй політичній діяльності Іван Макух активно відстоював ідею об’єднання всіх українських земель, виступав проти угодовської політики польської влади у міжвоєнний період.

    Урочисті заходи розпочалися з пам’ятного віче біля пам’ятника нашому краянину та будинку, який побудував і в якому жив Іван Макух. Міський голова Ігор Петрук у своєму виступі відзначив, що Іван Макух багато приклався до становлення молодої української держави, і хоча обставини склалися так, що довго вона не існувала і була поділена між більшовицькою Росією та Польщею, та все ж він є помітною постаттю тієї доби. Ми ж сьогодні живемо в той час, коли знову доводиться відстоювати свою свободу та незалежність у війні зі старим ворогом – російським агресором.

   Опісля у КЗ «Публічна бібліотека Тлумацької міської ради» відбулося засідання круглого столу «Іван Макух – український громадсько-політичний і державний діяч: до 150-річчя від дня народження», який пройшов у змішаному онлайн та оффлайн форматі, за участю науковців з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, Львівського національного університету імені Івана Франка, колег з м. Чорткова та м. Івано-Франківська, а також місцевих краєзнавців, які виступили з ґрунтовними доповідями.

    Співорганізаторами Круглого столу виступили: Тлумацька міська рада, її структурний підрозділ – відділ освіти, культури, молодіжної політики та спорту – та кафедра історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

    Відкрили роботу та привітали учасників Круглого столу міський голова Тлумача Ігор Петрук та доктор історичних наук, професор, директор Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Ігор Соляр.

    Під час Круглого столу з доповідями і повідомленнями виступили: Великочий Володимир Степанович – доктор історичних наук, професор, декан факультету туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника («Гештальт національної соборності в Українській революції 1914–1923 рр. та його наслідки»); Кобута Степан Йосифович – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника («Адвокат Іван Макух – “організатор” Товмацького повіту»); Королько Андрій Зіновійович – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника («Громадська і культурно-просвітницька діяльність Івана Макуха на Покутті на початку ХХ ст.»); Кульчицький Руслан Володимирович – кандидат історичних наук, директор Чортківської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 2 («Сенаторська діяльність Івана Макуха»); Павлишин Олег Йосифович – кандидат історичних наук, доцент кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського Львівського національного університету імені Івана Франка («Мемуари Івана Макуха як історичне джерело»); Райківський Ігор Ярославович – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника («Взаємини УРП-УСРП з українськими соціал-демократами в Галичині (на прикладі діяльності Івана Макуха)»); Міщук Андрій Іванович кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Міщук Мар’яна Богданівнакандидат політичних наук, доцент кафедри політичних інститутів і процесів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника («Суспільно-політична, ідеологічна та організаційна діяльність Івана Макух в УРП-УСРП»); Паска Богдан Валерійович – кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника («Наступники Івана Макуха: український національний рух на Покутті у 1950–1970-х рр.»); Ганчак Василь Васильович – вчитель історії, краєзнавець («Радикали-християни чи безбожники?»); Єгрешій Олег Ігорович – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника («Єпископ Григорій Хомишин і радикальний рух на Товмаччині першої третини ХХ ст.»); Буджак Михайло Васильович – краєзнавець, письменник («Іван Макух і “Просвіта” Тлумаччини»).

    Модератором заходу виступила кандидат історичних наук, головний спеціаліст відділу освіти, культури, молодіжної політики та спорту Тлумацької міської ради Гавриш Іванна Вікторівна.

    Під час Круглого столу тривали гострі, але плідні дискусії, основні аргументи яких стали основою для вироблення спільного рішення наукового засідання, про неабияку важливість узагальнення джерелознавчих та історіографічних здобутків з вивчення неординарної постаті Івана Макуха в українській національній історії, Покуття та рідного краю.

    Закриваючи зібрання, її господарі відзначили високий науковий рівень доповідей учасників, полемічність їхніх виступів, що сприяє розвитку досліджень з історії України та рідного краю, їх використання у роботі з підростаючим поколінням у закладах освіти, налагодженню наукової комунікації та обміну власними науковими здобутками. За підсумками Круглого столу планується видання збірника матеріалів.

    Окрім того, в Публічній бібліотеці Тлумацької міської ради було розгорнуто тематичну книжкову виставку «Іван Макух та його доба».