Засідання кафедри: розпочато новий навчальний рік

    1 вересня 2023 р. відбулося засідання кафедри історії України і методики і викладання історії. На порядку денному було шість питань: 1) Про завдання роботи кафедри на поточний навчальний рік; 2) Про попередні результати роботи приймальної комісії на ОП «Середня освіта (Історія)» (ОКР бакалавр, магістр) у 2023 р.; 3) Про розподіл обов’язків і доручень викладачів на кафедрі на 2023–2024 навчальний рік; 4) Про підготовку до акредитації ОП «Середня освіта (Історія)» другого (магістерського) рівня та розподіл обов’язків; 5) Про затвердження оновлених силабусів навчальних дисциплін; 6) Про затвердження академнаставників груп спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і «Магістр» на 2023–2024 навчальний рік.

    По першому питанню завідувач кафедри проф. І.Я. Райківський звернув увагу на серйозні виклики, з якими зіткнувся колектив кафедри у попередньому 2022–2023 навч. році, пов’язаний із продовженням повномасштабної російсько-української війни, яка розпочалася 24 лютого 2022 р. Важливою ділянкою роботи кафедри стало оновлення наприкінці навчального року освітньо-професійних програм «Середня освіта (Історія)» першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти за участю стейкголдерів, фахівців-педагогів та здобувачів освіти. І.Я. Райківський ознайомив з наказами ректора університету № 630 від 31 серпня 2023 р. «Про початок освітнього процесу у 2023–2024 навчальному році» та № 644 від 1 вересня 2023 р. «Про формування навчального навантаження професорсько-викладацького складу у 2023–2024 навчальному році».

    По другому питанню члени відбіркових комісій зі вступу викладачі кафедри А.І. Міщук і Б.В. Паска ознайомили з попередніми результатами прийому абітурієнтів на спеціальність Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр». Андрій Міщук відзначив, що у магістратурі на денній і заочній формі навчання здобуватимуть освіту відповідно 15 і 18 студентів. Навчальний процес на першому курсі магістратури розпочнеться 18 вересня. Щоправда, у другій половині вересня відбуватиметься друга «хвиля» вступу абітурієнтів для здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти. Б.В. Паска за допомогою візуалізованої презентації ознайомив усіх присутніх з результатами прийому абітурієнтів на спеціальність Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр». На першому (бакалаврському) рівні вищої освіти будуть навчатися 47 студентів на денній (з них 30 державників і 17 контрактників) і 15 студентів на заочній (з них 5 державників і 10 контрактників) формі навчання.

   Розглядаючи третє питання, завідувач кафедри ознайомив з типовою посадовою інструкцією викладача та типовою посадовою інструкцією завідувача кафедри Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. І.Я. Райківський озвучив розподіл обов’язків і доручень викладачів на кафедрі на 2023–2024 навчальний рік. Кожен з викладачів повинен вести 2–3 ділянки роботи, пов’язані з організаційною, методичною, експертною, науковою, профорієнтаційною, комунікаційною (інформаційною) діяльністю кафедри.

    По четвертому питанню завідувач кафедри І.Я. Райківський ознайомив з розпорядженням ректора університету № 96-р від 28 серпня 2023 р. «Про підготовку самооцінки освітніх програм, що акредитуються у 2023–2024 н. р.». Зокрема, у документі зазначено, що до 27 вересня 2023 р. необхідно подати самооцінку освітньої програми «Середня освіта (Історія)» другого (магістерського) рівня вищої освіти для перевірки фахівцю з акредитації та ліцензування навчально-методичного відділу університету. І.Я. Райківський визначив розподіл обов’язків викладачів кафедри щодо наповнення пунктів критеріїв і таблиць самооцінки ОП «Середня освіта (Історія)» другого (магістерського) рівня вищої освіти.

    По п’ятому питанню викладачі кафедри виступили з повідомленнями про стан готовності оновлених силабусів напередодні нового навчального року. Завідувач кафедри І.Я. Райківський наголосив на важливості оновлення силабусів, загалом навчально-методичного комплексу дисциплін (конспекти лекцій; плани семінарських занять та методичні вказівки до них; контрольні завдання і тести; індивідуальні завдання; програмові вимоги до курсу; перелік рекомендованої літератури з дисципліни; залікові та екзаменаційні тестування і білети; тощо), які читаються як на факультеті історії, політології і міжнародних відносин, зокрема на спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр», так і на неісторичних факультетах, враховуючи при цьому рекомендації і побажання гарантів освітніх програм структурних підрозділів закладу вищої освіти.

    Шосте питання засідання стосувалося визначення академнаставників на перших курсах денної форми навчання спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр». Погоджено, що академнаставниками будуть викладачі кафедри історії України і методики викладання історії доц. Т.В. Галицька-Дідух (СОІ–11), доц. С.Й. Кобута (СОІ–12) і проф. І.В. Пилипів (СОІ(м)–11).

    У різному доц. А.З. Королько повідомив викладачів про завершення макетування збірника тез доповідей учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції «Історико-краєзнавча діяльність у закладах освіти в умовах Нової української школи» (м. Івано-Франківськ, 18 травня 2023 р.), яка проводилася на базі кафедри історії України і методики викладання історії.

    Наприкінці засідання кафедри викладачі обмінялися думками з приводу початку нового навчального року, актуальних проблем його організації.