Пізнавальне заняття із вибіркового курсу «Шкільні олімпіади з історії і правознавства. МАН» за участю педагогів-практиків

    16 травня 2024 р. старший викладач кафедри історії України і методики викладання історії Богдан Паска провів практичне заняття із вибіркового курсу «Шкільні олімпіади з історії і правознавства. МАН» для студентів ОР «Бакалавр» спеціальності «Середня освіта (Історія)» 4 курсу заочної форми навчання, яке відбулося у вигляді зустрічі з досвідченими педагогами області.

    Заняття пройшло в режимі онлайн за участю вчителя історії Івано-Франківського фізико-технічного ліцею-інтернату Андрія Анатолійовича Яворського та вчителя-методиста Саджавського ліцею Коломийської міської ради Валерія Анатолійовича Паски, які мають значний досвід підготовки учнів до участі у МАН та шкільних олімпіадах з історії. Також мав змогу поспілкуватися зі студентами учень-випускник Івано-Франківського фізико-технічного ліцею Захар Гузій, неодноразовий учасник конкурсу-захисту МАН у секції «Історія України», переможець ІІІ етапу конкурсу (І місце).

    Андрій Яворський під час свого виступу розповів студентам-заочникам про особливості підготовки учнів до конкурсу-захисту МАН, розкрив основні етапи роботи з учнями, акцентував увагу на важливих моментах психологічної роботи із молодими дослідниками. Педагог розповів, як обирати тему для учнівського дослідження, як зацікавити молодих людей науковою роботою. Валерій Паска у свою чергу ознайомив учасників семінару із тонкощами роботи з обдарованими дітьми під час їх підготовки до шкільних олімпіад, особливостями роботи з підручниками та навчальними посібниками, історичними картами та джерелами тощо. Чи не найбільший інтерес у середовищі студентів викликав виступ Захара Гузія, який розповів про підготовку до участі в МАН очима учня-учасника, продемонстрував постер своєї наукової роботи та описав процес його створення.

    Спілкування з педагогами й учнем викликало шалений ажіотаж серед студентів. У підсумку гостям зустрічі було задано більше 30-ти різнопланових питань. Заняття пройшло в дружній, теплій атмосфері, а студенти отримали чимало цінної інформації «з перших уст» про участь в олімпіадному русі та МАН, яку зможуть використовувати під час своєї майбутньої педагогічної роботи.