Презентація студентських журнальних видань «Новий погляд на глянець»

    Сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася презентація дев’яти студентських журнальних видань «Новий погляд на глянець», які вийшли у 2024 р. в межах видавничого проєкту «Поміж текстом: журналісти для журналістів». Захід приурочений Дню журналіста України, який відзначають 6 червня.

    Присутніми були ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, декан факультету філології Роман Голод, завідувачка кафедри журналістики Ганна Марчук, викладачі, студенти та колеги-журналісти.

    У створенні журналу брали участь студенти 1 курсу в межах навчального курсу «Газетно-журнальне виробництво. Назви журналів: «Прикарпатський вісник», «Фатум», «Сфера», «Екранні сторінки», «Без рамок», «Влучно», «Айстра», «Brandscape», «Шось таке».

«Щиро вітаю наше дороге студентство, викладачів, випускників та журналістів! Ідея створення таких робіт є надзвичайно важливою особливо для майбутніх журналістів, які спілкуються із своїми колегами професіоналами та у яких вже чималий досвід. Це дозволяє з одного боку побачити ті проблеми, які виникають та зрозуміти ті виклики, які чекають. Найважливіше, це усвідомлювати те, що ця професія є дуже затребуваною, тому що вона доносить знання та інформацію до суспільства», – зазначив ректор Прикарпатського національного університет Ігор Цепенда.

    Авторкою ідеї проєкту і упорядницею є доцентка кафедри журналістики Галина Пристай.

«Щиро вдячні ректору Ігорю Цепенді за постійну різносторонню підтримку нашого видавничого проєкту: “Поміж текстом: журналісти для журналістів”. Створення авторських друкованих видань допомагає студентам здобути фахові компетентності, нові навички та інструменти, які знадобляться їм у майбутній професії», – каже Галина Пристай.

    Мета видавничого проєкту – на практиці удосконалити вміння студентів писати, формувати, редагувати та укладати свої матеріали. Важливо, щоб майбутні журналісти навчилися працювати у команді.

«Радію, що з кожним роком наше освітнє коло розширюється. Сьогодні тут присутні наші випускники, студенти, друзі та абітурієнти. Особливо хочу привітати студентів Запорізького національного університету, які вперше на цій нашій події. Наші студенти представляють свої творчі проєкти, які вразили своєю різноманітністю. Користуючись нагодою, хочу привітати всіх колег зі святом, з прийдешнім днем журналіста! Творчої вам наснаги», – підкреслила завідувачка кафедри журналістики Ганна Марчук.

    Також студентів та викладачів привітали з презентацією чергового студентського проєкту голова Івано-Франківської обласної спілки журналістів НСЖУ Лілія Боднарчук, асистентка Центру Богдана Засідко, член НСЖУ, кореспондент телеканалу «Еспресо», координатор Спільноти святого Егідія в Івано-Франківську Іван Харук.

    Нагадаємо, студентський видавничий проєкт започаткований 2018 р. у рамках навчальних дисциплін «Видавничий менеджмент», «Дизайн видання» та «Видавнича справа» і приурочений до Дня журналіста, який відзначається 6 червня. У проєкті беруть участь студенти 3-го та 5-го курсів спеціальності «Журналістика». Студенти спілкуються з усіма, аби передати досвід поколінь, який знадобиться кожному медійнику в його професійній діяльності, а також щоб допомогти тим, хто ще визначається з професією.