Представники ПНУ на презентації виставки «Велети гуцульської різьби» у Івано-Франківську

    У Івано-Франківському краєзнавчому музеї 25 липня відбулась презентація виставки майстрів гуцульського художнього дереворізьблення «Велети гуцульської різьби». На відкритті виставки були присутні професорсько-викладацький склад Навчально-наукового Інституту мистецтв.

    На огляд відвідувачів було представлено твори визначних гуцульських художників-різьбярів, а саме: Петра Корпанюка, Мирослава Радиша, Богдана Ходана, Миколи Стринадюка. Усі навчались у Косівському художньому училищі, тому вирішили об’єднатись та продемонструвати власні мистецькі здобутки. Тут представлена сучасна гуцульська різьба, розмаїття технік та експериментальних стилів. Усіх знаних та талановитих майстрів об’єднала любов до дерева, кожне з них має своє бачення та персональний стиль.

«Ця виставка – надзвичайне явище, де чотири унікальних митці зробили свято не тільки гуцульської культури, а високого українського мистецтва. Ми перебуваємо у одній з найстаріших будівель міста Івано-Франківська – Ратуші, де сьогодні представлені ці славетні рукотвори Петра Корпанюка, Мирослава Радиша, Богдана Ходана, Миколи Стринадюка. Жоден Міжнародний гуцульський фестиваль, свята нашої етнокультури не обходяться без робіт цих чудових майстрів. Їхні роботи розміщені не тільки у кращих музеях України, але і у багатьох приватних колекціях світу. Цікаво, що у кожного свій неповторний почерк, унікальна техніка, але разом вони показують багатство гуцульської культури, яка дивує цілий світ. В умовах війни митці не сплять, як наші воїни на фронті, вони воюють за душу та чистоту української культури. На виставці присутні студенти, аспіранти, викладачі і практикуючі митці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, які надихаються творами неперевершених майстрів. Ми вас любимо і шануємо, а також запрошуємо на майстер класи та персональні презентації у Виставковій залі по вулиці Шевченка. Бажаю нашим митцям високого творчого злету і всім нам якнайшвидшої Перемоги!» – зазначив у привітальному слові директор Навчально-наукового інституту мистецтв, кандидат історичних наук, доцент Володимир Федорак.

    Гуцульське художнє дереворізьблення внесено 12 липня 2023 р. до Національного переліку нематеріальної спадщини України, що дозволить зберігати та покращувати обізнаність про цю традицію. Гуцульська різьба по дереву вирізняється серед багатьох видів різьби. Її характерна ознака – поєднання плоско-рельєфної та контурної різьби. Фон – фактурний або вибраний. Вони суттєво вирізняються за технологічними ознаками з поміж технік різьби інших регіонів. Елементами такого різьблення є прості геометричні фігури, утворені поєднанням горизонтальних, вертикальних та скісних ліній. У гуцульській різьбі кожен елемент чи мотив виділяється на фоні обрамленням вибраного фону чи контурною «фучковою» лінією. Для досягнення кращого звучання різьби вибраний фон здебільшого роблять фактурним вибиванням точкових цяток на вибраному полі. Такий спосіб різьби застосовується тільки на Гуцульщині. Характерною особливістю гуцульського художнього дереворізьблення є поєднання сухої різьби з техніками інкрустації кольоровими металами, пацьорками, перламутром та інтарсією різними породами дерев. Така вишукана святкова оздоба застосовувалась у виробах широкого призначення – ужиткового, інтер’єрного, сакрального, сувенірного. Окрім посуду, домашнього начиння, меблів, атрибутів особистого користування важливими є твори сакрального мистецтва. Вироби такого призначення мають давню історію, оскільки виготовлялися із зародженням вірувань та глибоких традицій на Гуцульщині.

    Виставка в Івано-Франківському краєзнавчому музеї триватиме до 20 серпня.

    Довідково:

    Корпанюк Петро Васильович – заслужений майстер народної творчості, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Національної спілки художників України, лауреат премії імені Ю. Шкрібляка в галузі декоративно-прикладного мистецтва. Серед творів, що представлені на виставці – тарелі, баклаги, вази, книги-альбоми, рахви, скрині, шкатулки тощо. Більшість творів П. Корпанюка виконані в техніці сухої різьби із застосуванням вибірного фону, інкрустації бісером, кольоровими металами, перламутром.

    Радиш Мирослав Богданович – заслужений художник України, член національної спілки художників України, лауреат премії імені Ю. Шкрібляка та імені К. Білокур, нагороджений медаллю імені Т. Яблонської. Творчі роботи Мирослава Радиша вирізняються сміливістю художніх задумів і характерних прийомів декорування, новаторським підходом до вирішення об’ємно-просторових композицій. На виставці експонуються декоративний пласт «Хресна дорога», ручні та напрестольні різьблені хрести.

    Ходан Богдан Васильович – заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України, нагороджений медаллю «За творчі здобутки» НСХУ. Митець створив багато глибоко оригінальних творів, серед яких на виставці представлені різноманітні топірці, булави, підсвічники, різьблені писанки, тарелі.

    Стринадюк Микола Богданович – член Національної спілки художників України. У творах художника присутня нестримна гуцульська енергія. Автор сміливо використовує поряд з різьбою поліхромні підмальовки, металеві деталі, текстиль, писанкові аплікації і навіть вишивку.