Персональна виставка професора Богдана Губаля в м.Будапешті

    У м. Будапешті в галереї Центру державного самоврядування українців Угорщини відбулось відкриття персональної виставки «Художні рефлексії» професора кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, заслуженого діяча мистецтв України Богдана Губаля.

    Відкриття виставки вшанували депутати Держаного та місцевого самоврядування українців в Угорщині, чисельна українська й угорська громади.

    Із привітальним словом виступила очільниця громади Ярослава Сабо, яка подякувала авторові за чудову імпрезу та висловила сподівання на продовження творчої і наукової співпраці між Центром української культури та документації в Угорщині й Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника.

    В експозиції виставки представлені кращі твори художнього текстилю, виконані митцем у різні роки. Вони супроводжуються короткими авторськими анотаціями, що занурюють глядача у контекст, допомагають зрозуміти суть твору. Центральна робота – гобелен «Відчай» (1990), виконана під враженням вибуху на Чорнобильській АЕС, переосмислена до реалій сьогоднішньої актуальної ситуації.

    Мистецтвознавчий супровід виставки здійснила доцентка кафедри дизайну і теорії мистецтва, кандидатка мистецтвознавства Надія Бабій.

    Музичні твори Миколи Лисенка, Анатолія Кос-Анатольського, Богдана Янівського, та інших визначних композиторів прозвучали у виконанні Лариси Бєлоголової та Олександра Щура.

    Спілкування з глядачами переросло у тривалу розмову про мистецтво, гобелен, вітер, тонкощі меланжування і, звичайно, про Україну.