Разом з німецькими біохіміками досліджуємо процеси старіння

    Старша наукова співробітниця кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ольга Стрільбицька відвідала Інститут Імунобіології і Епігенетики імені Макса Планка у місті Фрайбург (Німеччина) в межах реалізації проєкту «Regulation of gene expression to support healthy aging and longevity» («Регуляція експресії генів для підтримання здорового старіння та довголіття»).

    Завдяки наданому гранту від програми EIRENE Max Planck-Ukraine Cooperation & Mobility Grant від Товариства ім. Макса Планка Ольга Стрільбицька отримала можливість виконувати експерименти в складі дослідницької групи професора Ніколи Йовіно.

    Дослідження, що проводяться в рамках проєкту, спрямовані на вивчення епігенетичних механізмів регуляції тривалості життя і метаболізму в плодової мушки Drosophila.

    Варто зазначити, що це другий рік проєкту. Минулого року пані Ольга відвідувала Інститут з метою опанувати нові методи, які цьогоріч вдалося застосувати для виконання цілей проєкту.

    Тривалість гранту – 3 роки.

«Протягом двох місяців (червень-липень) мала можливість виконувати експерименти в одному з найпрестижніших наукових інститутів Німеччини – Інституті Імунобіології і Епігенетики імені Макса Планка. Наукова команда директора і професора Ніколи Йовіно займається вивченням епігенетичних механізмів, що регулюють ранній розвиток та репродуктивне здоров’я, використовуючи плодову мушку Drosophila melanogaster як модельний об’єкт. Переконана, що ця співпраця зробить нас на крок ближчими до розуміння молекулярних і біохімічних механізмів, що лежать в основі метаболічних порушень і старіння», – розповідає Ольга Стрільбицька.

    Вітаємо нашу науковицю з можливістю отримати ще більше досвіду і нових вражень, завдяки такому цікавому проєкту!