Поглиблення співпраці із колегами з Гарвардського університету

    У Гарвардському університеті, починаючи з 1968 р., викладається українська мова. Зі створенням у 1973 р. за ініціативи Омеляна Пріцака при Гарвардському університеті Українського дослідницького інституту до мови додалися українська література та історія. Варто наголосити, що традиційно інтерес до вивчення української мови в Гарварді не був високим. Ситуація зазнала певних змін після 2014 р., однак і надалі вивчення української мови тут відбувалося у формі занять-консультацій та не дозволяло студентам включати її до переліку повноцінних курсів.

    Ситуація зазнала змін у 2023 р., коли українська мова увійшла до загального університетського каталогу освітніх програм в якості окремої навчальної програми. Тоді ж на курс в Гарварді записалася найбільша кількість студентів.

Цього року в рамках роботи Гарвардського українського літнього інституту (HUSI) впродовж шести тижнів тривав літній інтенсивний курс із вивчення української мови базового рівня, в якому взяли участь слухачі з США, Фінляндії, Японії, Китаю та Австрії. Програма також охоплювала елементи, які стосувалися літератури, історії та сучасності України.

    Завдяки взаємодії декана Факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурака з боку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, помічника директора програми «Вчені без кордонів» у Центрі Девіса Гарвардського університету Даніель Епштейн та викладачки кафедри слов’янських мов і літератур цього ж університету Наталії Шпильової-Саїд до роботи зі слухачами курсу долучалися аспіранти нашого університету Наталія Пітей та Віталій Супрун.

    Під час зустрічі із американськими студентами Наталія Пітей виступила із презентацією, яка стосувалася українського контексту політики Барака Обами стосовно Росії. У свою чергу, Віталій Супрун виступив із презентацією на тему «Політика безпеки і оборони України за часів президентства Петра Порошенка та Володимира Зеленського». Замість запланованих 20-30 хвилин, зустрічі тривали більше години. Така ситуація була обумовлена високим інтересом учасників заходу до сьогоднішніх подій в України. Наталія Пітей і Віталій Супрун, крім питань по темах своїх презентацій, дали відповідь більше як на 10 запитань, пов’язаних із російською агресією проти нашої держави.

    Цьогорічні слухачі Гарвардського українського літнього інституту (HUSI). Фото взято з сайту Українського дослідницького інституту Гарвардського університету (https://huri.harvard.edu/news/meet-husi-class-2024).