В обсерваторії до Дня Незалежності відкрили бібліотеку та зіграли «Гамлета»

    24 серпня у Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп Іван (2028 м) було відкрито бібліотеку. Також до Дня Незалежності у рамках артпроєкту «ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка було зіграно неооперу-жах «HAMLET». У суботу виставу транслювали у соцмережах театру, де на дійство чекав величезний успіх.

    В урочистостях відкриття бібліотеки взяли участь проректор нашого університету Ярослав Шинкарук, керівник господарського обслуговування МНЦ «Обсерваторія» Василь Кошелюк, працівники, випускники та студенти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

    Освячення приміщення провів архієпископ Коломийський і Косівський Юліан. Він подарував бібліотеці МНЦ повне зібрання творів святителя Іоана Золотоустого у трьох томах та Проповіді духовенства Коломийської єпархії у чотирьох томах.

    Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника висловлює вдячність меценатам цієї визначної події – засновнику котеджного містечка СКОГУР Андрію Мартищуку та керівнику компанії ФРОП Василю Феценцю! Саме завдяки ним з’явилася найвища в Україні бібліотека!

    А от найвищий в Україні арт простір існує вже багато років.

    За задумом Університету та партнерів, зокрема, Галичини TV та Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області, відреставрована обсерваторія Прикарпатського та Варшавського університетів – це не тільки науковий центр астрономічних та метеорологічних спостережень, студентських практик екологів і біологів, міжнародний високогірний рятувальний навчальний центр, а й унікальний арт майданчик посеред мальовничого Чорногірського гірського масиву Українських Карпат.

    Вперше у 2020 р. на вершині гори Піп Іван було зіграно виставу «Нація» за творами Марії Матіос. Захід мав назву «Недосяжна нація». Наступного року на стінах обсерваторії напередодні 30-річчя Незалежності України актори показали глядачам «Енеїду» Івана Котляревського. У серпні 2022 р. вистава-плакат «Бій за Україну» стала меседжем всьому світу про те, що ми – живі! Що ми – Нація, яка власною кров’ю виборює свою незалежність і обов’язково переможе ворога. Минулого року з вершини гори лунало слово патрона нашого Університету Василя Стефаника. Актори майстерно зіграли притчу «Вона – земля» за новелами письменника про святі образи на іконостасі планети, про те, що мученики і праведники історії людства волають про милосердя та любов, про возз‘єднання Матері і Сина, про кінець війни.

    Цього року було обрано виставу «HAMLET», аби дати ствердну відповідь на питання «бути чи не бути?» українській нації.

    Режисер-постановник – народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Ростислав Держипільський. Композитори – лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка Роман Григорів, Ілля Разумейко. Художниця по костюмах – Олеся Головач. Пластичне рішення – Ольга Семьошкіна.

    Традиційно театральну трупу та інших залучених до заходу людей, зокрема працівників Університету, студентів і журналістів, на вершину Піп Івана супроводжували прикарпатські рятувальники, адже саме в обсерваторії розташований пошуково-рятувальний пост ГУ ДСНС в Івано-Франківській області. І цього року один із рятувальників навіть вирішив освідчитись своїй коханій дівчині у містично-магічній атмосфері зйомок вистави.

    24 серпня відбулася трансляція неоопери-жаху «HAMLET» у соцмережах Франківського драмтеатру. Вона традиційно зібрала сотні позитивних відгуків від захоплених глядачів.

    Фото Арсена Кизима та Франківського драмтеатру