Засідання кафедри: розпочато новий навчальний рік

    6 вересня 2024 р. відбулося засідання кафедри історії України і методики і викладання історії. На порядок денний були винесені такі питання:

    1) Про результати вступної кампанії на ОП «Середня освіта (Історія і громадянська освіта)» бакалаврського і магістерського рівня вищої освіти у 2024 р.; 2) Про завдання роботи кафедри на поточний навчальний рік; 3) Про розподіл обов’язків і доручень викладачів на кафедрі на 2024–2025 навчальний рік; 4) Про розподіл навчального навантаження по кафедрі на 2024–2025 навчальний рік; 5) Різне.

    По першому питанню члени відбіркових комісій зі вступу викладачі кафедри О.І. Єгрешій і Б.Р. Савчук ознайомили з результатами прийому абітурієнтів на спеціальність ОП «Середня освіта (Історія і громадянська освіта)» ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр». О.І. Єгрешій за допомогою візуалізованої презентації ознайомив усіх присутніх з результатами прийому абітурієнтів на спеціальність «Середня освіта (Історія і громадянська освіта)» ОР «Бакалавр». На першому (бакалаврському) рівні вищої освіти будуть навчатися 45 студентів на денній (34 державників, із них три «пільговики» та 11 контрактників) і 12 студентів на заочній (з них 5 державників і 7 контрактників) формі навчання. Б.Р. Савчук, підготувавши теж візуалізовану презентацію, відзначив, що в магістратурі на денній і заочній формі навчання здобуватимуть освіту відповідно 20 (15 державників і 5 контрактників) та 11 (2 державники і 9 контрактників) студентів. Навчальний процес на першому курсі магістратури розпочнеться 9 вересня. Щоправда, найближчим часом відбуватиметься ще друга «хвиля» вступу абітурієнтів для здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти.

    По другому питанню завідувач кафедри проф. І.Я. Райківський звернув увагу на серйозні виклики, з якими зіткнувся колектив кафедри в попередньому, 2023–2024-му навчальному році, пов’язаний з продовженням повномасштабної російсько-української війни. Важливою ділянкою роботи кафедри стає підготовка до акредитації освітньо-професійної програм «Середня освіта (Історія)» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, що має відбутися навесні 2025 р. І.Я. Райківський ознайомив з наказами ректора університету № 679 від 30 серпня 2024 р. «Про початок освітнього процесу у 2024–2025 навчальному році» та № 672 від 30 серпня 2023 р. «Про формування навчального навантаження професорсько-викладацького складу у 2024–2025 навчальному році». Завідувач кафедри та доцент А.З. Королько як гарант освітньої програми спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» відзначили, що важливою ділянкою роботи кожного викладача кафедри стає підготовка до вище згаданої акредитації. Вони наголосили на важливості оновлення силабусів, загалом навчально-методичного комплексу дисциплін (конспекти лекцій; плани семінарських занять та методичні вказівки до них; контрольні завдання і тести; індивідуальні завдання; програмові вимоги до курсу; перелік рекомендованої літератури з дисципліни; залікові та екзаменаційні тестування і білети тощо), які читаються як на факультеті історії, політології і міжнародних відносин, зокрема на спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр», так і на інших ОП, у т. ч. на неісторичних факультетах, враховуючи при цьому рекомендації і побажання гарантів освітніх програм структурних підрозділів закладу вищої освіти.

    Розглядаючи третє питання, завідувач кафедри ознайомив з типовою посадовою інструкцією викладача та типовою посадовою інструкцією завідувача кафедри Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. І.Я. Райківський озвучив розподіл обов’язків і доручень викладачів на кафедрі на 2024–2025 навчальний рік. Кожен з викладачів повинен вести дві–три ділянки роботи, пов’язані з організаційною, методичною, експертною, науковою, міжнародною, профорієнтаційною, комунікаційною (інформаційною) діяльністю кафедри.

    По четвертому питанні завідувач кафедри І.Я. Райківський і доцент кафедри Л.Р. Дрогомирецька, ознайомивши з окремими пунктами наказу ректора № 672 від 30 серпня 2024 р. «Про формування навчального навантаження професорсько-викладацького складу у 2024–2025 навчальному році», з’ясували особливості та хід розподілу навантаження викладачів на поточний навчальний рік. Зокрема, виокремлено категорію кафедри історії України і методики викладання історії, згідно консолідованого рейтингу кафедр Університету, та рейтинг науково-педагогічних працівників кафедри, за якими визначатиметься обсяг річного навчального навантаження штатних науково-педагогічних працівників кафедри та ін.

    У різному завідувач кафедри поінформував про визначення академнаставників на перших курсах денної форми навчання спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр». Погоджено, що академнаставниками будуть викладачі кафедри історії України і методики викладання історії ас. Б.Р. Савчук (СОІ–11), доц. А.З. Королько (СОІ–12) та проф. І.В. Пилипів (СОІ(м)–11).

   Також розглянуто заяви студентів спеціальностей 014 «Середня освіта (Історія)» ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр» про надання дозволу навчатися за індивідуальним графіком. Усі заяви студентів одноголосно задоволені, кілька з них мають бути доповнені уточнюючими документами.

    Наприкінці засідання кафедри викладачі обмінялися думками з приводу початку нового навчального року, актуальних проблем його організації.