Пізнавальна лекція студенток щодо реалізації стартапу та організації неформальної освіти

    10 вересня 2024 р. у рамках читання дисципліни «Організація позакласної гурткової роботи», яку для студентів ІІ курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна форма навчання) веде доцент кафедри історії України і методики викладання історії А.З. Королько, була проведена незвичайна лекція студентками ІV курсу цієї ж спеціальності Наталією Якубів і Богданою Кустрьо.

    Так, Наталія Якубів поділилася своїми враженнями участі у шостому конкурсі стартапів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та ТзОв «Науковий парк «Прикарпатський університет», який проводився у квітні – травні 2023 р. За її словами, була сформована команда з шести студентів, більшість яких були здобувачами освіти спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр». Його учасники розробили цікавий інерактивний проєкт «ICS (Interethnic cultural Stanislavov) Міжнаціональний культурний Станіславів», присвячений розробці мобільного додатку для організації віртуального туризму з використанням VR (віртуальної) та AR (доповненої реальності). Мета стартапу – зацікавити усіх небайдужих історією рідного краю, вивчення та реставрація культурної спадщини. Наталія Якубів зауважила, що основними перевагами цього додатку є: англійська, польська та українська мова; використання у будь-який час та за будь-якої погоди; інтерактивність, функціональність; можливість порівняти первісний та сучасний вигляд об’єктів; віртуальна карта з комфортною навігацією; екскурсія проводиться відомими іноземними постатями минулого; можливість повторної екскурсії; в 3,5 рази (для студентів та школярів в 7 разів) дешевше за купівлю екскурсійного туру; зміцнення міжкультурних зв’язків України з європейською та світовою спільнотою; відновлення та реставрація пам’яток.

    Студенти спеціальності 014 Середня освіта (Історія) стали призерами цього конкурсу і отримали 250£ (10 тис. грн.) на підтримку ідеї від спільного проєкту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Університету Східної Англії, а також сертифікати за проходження акселераційної програми та здобули безцінний досвід в сфері маркетингу і загалом підприємництва (http://surl.li/llkgv).

    Пізнавальна лекція студентки Наталії Якубів виявила особливе зацікавлення серед молодших колег, студентів ІІ курсу, які майже через пів року виточуватимуть педагогічну майстерність у рамках проходження виробничої історико-краєзнавчої практики в закладах позашкільної освіти. Цінний досвід такої праці старших студентів спеціальності сподіваємося стане корисним для студентів ІІ курсу, які зуміють ефективно і творчо реалізовувати свої проєкти, як найкращим чином зможуть оволодіти уміннями самим якісно проводити гурткові заняття різних типів, пов’язані з вивченням рідного краю.

    Відзначимо, що Наталія Якубів є переможницею стипендійної програми Фундації Лозинських (http://surl.li/lxufx) та учасницею 11-тої літньої школи Університету Адама Міцкевича (м. Познань, Республіка Польща) (http://surl.li/lxufq) і першої літньої школи REGINNA 4.0. «Deep Tech training with impact on entrepreneurship and innovation», яка відбувалася на базі університету міста Нова Гориця (Словенія) (http://surl.li/lxuds).

    У свою чергу, Богдана Кустро висловила свої міркування про «родзинки» студентського життя, активне і незабутнє життя студентської молоді. Розповіла студентам другого курсу про різноманітні цікаві екскурсійні подорожі студентів до Львова, Верховини, Галича, та про незабутні враження зі студентського неформального життя, наголошуючи на тому, що це дуже цікавий період в бутті кожної молодої людини.