Участь у презентації унікального видання про січових стрільців Снятинщини і Заболотівщини

    12 вересня 2024 р. кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько взяв участь у презентації книги доктора історичних наук, професора, провідного фахівця Навчально-наукового інституту історії, етнології і археології Карпат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Петра Сіреджука «Січові Стрільці і Старшини Снятинщини і Заболотівщини», яка відбулася в Заболотівському і Снятинському будинках культури Заболотівської селищної територіальної громади і Снятинської міської територіальної громади.

    Петро Сіреджук впродовж свого життя досліджує антропоніміку, археологію, геральдику, демографію, етнографію, історію, картографію, сфрагістику, топоніміку та фольклористику Галичини.

    В черговому унікальному виданні Петра Степановича, яке презентовано в селищі Заболотові і місті Снятині Коломийського району, досліджено історичні постаті українських січових стрільців і старшин, уродженців Снятинщини і Заболотівщини, які брали безпосередню участь у визвольних змаганнях українців за появу на політичній карті світу Соборної України.

    Відтак складено біобібліографічний довідник краян, котрі навічно вписали свої імена в скрижалі мілітарної історії України. Зокрема, на основі даних центральних архівних і бібліотечних установ міст Києва, Львова і Варшави, можна ознайомитися з біографістикою 20 старшин, 65 осіб молодшого командного складу та 217 стрільців. Книга перегукується із сучасними подіями української боротьби за унітарну державу та дає можливість глибше пізнати вклад першого покоління борців за волю і незалежність України, розповідає про людей, котрі першими стали на захист рідного краю від російських завойовників. На її сторінках жителі краю зможуть знайти своїх родичів, сусідів.

    Модератором цих заходів виступив перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій, який безпосередньо приклався до того, щоб дана книга «побачила світ». За його словами, Івано-Франківська обласна рада проголосила на Прикарпатті 2024 рік – Роком Легіону Січових Стрільців. Адже, саме 3 вересня 110 років назад у м. Стрию Січові Стрільці склали присягу на вірність українському народові і саме цей день вважається днем створення Легіону Українських Січових Стрільців.

«Сьогодні важливим є створення онлайн-Меморіалу національної пам’яті: від козаків – до сучасних захисників і захисниць. Це буде найбільше вшанування пам’яті про подвиги людей, котрі віддали своє життя за незалежність України. І над цим маємо сьогодні працювати», – зазначив Василь Гладій.

    На презентаціях цієї унікальної книги виступили автор видання Петро Сіреджук, Андрій Королько, депутати Івано-Франківської обласної ради Роман Білик та Орися Книшук, міський голова Снятина Анатолій Шумко та ін. Зокрема, Петро Сіреджук коротко розповів історію створення книги та зазначив, що і далі буде продовжувати дослідження визначних постатей рідного краю. У свою чергу, Андрій Королько виокремив національно-патріотичну, дидактичну і мотиваційну цінність цієї книги. Адже історіографія біографістики про січових стрільців родом із Снятинщини і Заболотівщини є вельми мізерною, а сама проблема вкрай слабо розроблено і вивченою. Тому потребує поглибленого дослідження шляхом введення в наукових обіг нових першоджерел з вітчизняних і зарубіжних архівів.

    Біобібліографічний довідник адресований для старшокласників і студентів вузів, краєзнавців, науковців і всіх хто цікавиться історією Снятинщини і Заболотівщини буремного XX ст. Сподіваємось, на подальші доробки Петра Степановича Сіреджука, які відкриватимуть нові маловідомі сторінки історії нашого краю.