Вічна пам’ять!

    З великим сумом повідомляємо про передчасну трагічну смерть давнього друга і партнера Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, одного з перших меценатів відновлення Обсерваторії на горі Піп Іван, колишнього Почесного консула України у м. Жешуві, 54-річного відомого польського бізнесмена Єжи Кшановського.

    В учасників історичного українсько-польського проєкту з відновлення Обсерваторії на горі Піп Іван є свої традиції. Одна з них – зупинка біля каплички дорогою до вершини гори. Щоразу тут у молитві на двох мовах поминають усіх однодумців, шлях яких до другого відкриття «Білого слона» було перервано передчасною смертю. Нестерпно боляче, що до імен наших друзів, що пішли у засвіти, відсьогодні додасться ім’я Єжи Кшановського, або Юрека, як називали його всі близькі друзі…

    Єжи Кшановський був бізнесменом, засновником всесвітньо відомої компанії Nowy Styl.

    Ще під час навчання в Науково-технічному університеті AGH Єжи Кшановський вирішив поїхати до США, де отримав свій перший професійний досвід у компанії Whyte. У 1992 р. разом зі своїм братом Адамом заснував меблеву компанію Nowy Styl.

    У 1990-х рр. компанія отримала нових клієнтів, спочатку на Сході, а потім і в інших країнах Старого Континенту.

    Компанія братів Кшановських вражаюче завершила 20 століття, продавши свій перший мільйон стільців. Невдовзі, дбаючи про повноту пропозиції, Nowy Styl почав виробляти офісні меблі, зокрема, і на виробництві в Україні.

    У 2006 р. він створив бренд, відомий сьогодні як Forum by Nowy Styl, почав готувати сидіння на стадіонах до Чемпіонатів світу з футболу та змагань УЄФА. У наступні роки Nowy Styl збільшив свої виробничі можливості, співпрацюючи з іншими відомими брендами, такими як Siemens, Toyota і Deloitte.

    Кшановський обіймав посаду не лише віце-президента компанії, а й директора з інвестицій та закупівель.

    Декілька найкращих аудиторій Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника мають сучасні зручні меблі від компанії Єжи Кшановського.

    Коли почалася повномасштабна війна, компанія прийняла рішення про повний остаточний вихід з російського ринку та багато постійно підтримувала гуманітарною допомогою Україну і наш Університет.

    Цього року Єжи Кшановський планував відвідати Обсерваторію. Він вже кілька років мріяв на власні очі побачити відновлений з руїн Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» Варшавського та Прикарпатського університетів. Він хотів подивитися чим ще може допомогти університетам на завершальному етапі відбудови та безперечно він мав брати участь у другому офіційному відкритті цього унікального об’єкту за участі президентів двох держав…

    Також Єжи Кшановський був автором ідеї україномовного видання з фінансової грамотності для дітей і підлітків «Світ грошей». ПНУ отримав права на книжку, а наші викладачі попрацювали над тим, щоби адаптувати його до українських реалій. У цьому виданні міститься і історія українських грошей, починаючи від найдавніших часів і до нині, а також в ній відображені і сьогоднішні реалії. За підтримки Кредобанку було видано 1000 примірників книжки, які всі передані до шкіл.

    Ми будемо пам’ятати нашого друга і партнера. Будемо молитися за упокій його душі сьогодні і щоразу, коли підійматимемося на вершину Чорногори.

    Висловлюємо щирі співчуття родині, друзям та колегам Єжи Кшановського.

    Вічна пам’ять!