XVIII Львівська ентомологічна школа «Актуальні проблеми вивчення ентомофауни західного регіону України»

    Впродовж 14–16 червня на кафедрі біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у кооперації із Державним природознавчим музеєм НАН України, національним природним парком «Синьогора» і громадськими організаціями Львівське відділення Українського ентомологічного товариства і ГО «Екологіф» відбулась XVIII Львівська ентомологічна школа «Актуальні проблеми вивчення ентомофауни західного регіону України».

    Львівська ентомологічна школа – традиційне щорічне зібрання ентомологів західних регіонів України, започатковане Державним природознавчим музеєм НАН України і Львівським відділенням Українського ентомологічного товариства у 2007 р.

    Початково ентомологічна школа проходила на базі природного заповідника «Розточчя», проте із 2011 р. перейшла у «мандруючу» форму й щороку проводиться в іншому місці, а саме: на базі національних парків і природних заповідників, а також університетів.

    14 червня в рамках ентомологічної школи відбулось 2 семінари, де учасники представили свої наукові здобутки у галузі ентомології. Зокрема участь взяло 30 ентомологів з усієї України, включаючи міста Броди, Білу Церкву, Великий Березний, Гримайлів, Івано-Франківськ, Київ, Кременець, Львів, Одесу, Тернопіль, Ужгород, Умань, Харків.

    Спеціальними гостями і спікерами ентомологічної школи були доцент Харківського національного університету імені В. Каразіна Олександр Зіненко із тренінгом «Недеструктивні методи екстракції ДНК і ДНК баркодинг безхребетних в польових умовах» і науковий співробітник Державного природознавчого музею НАН Укрїани Сергій Глотов – учасник 27-ї і 28-ї наукових експедиції на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді.

    Ентомологічну школу відкрили завідувачка кафедри біології та екології Університету Мирослава Миленька і заступник директора з науки Національного природного парку «Синьогора» Юрій Шпарик.

    Від кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з доповідями виступили доценти Андрій Заморока і Віктор Шпарик, а також студенти-учасники наукового гуртка «Екологія і еволюція тварин».

    15 червня учасники під керівництвом старшого наукового співробітника Державного природознавчого музею Володимира Різуна пройшли тренінг «З методик збору та ідентифікації ентомологічного матеріалу» у польових умовах на території національного природного парку «Синьогора».

    Учасники пройшли маршрутом знаного ентомолога ХХІ століття Мар’яна Ломницького, який був першим дослідником теренів сучасного НПП «Синьогора», відтворивши експедицію 1877 р.

    Впродовж тренінгу усі мали змогу ознайомитись із ентоморізноманіттям національного парку, внісши свій вклад у інвентаризацію біоти в його межах.

    16 червня відбувся заключний тренінг XVIII Львівської ентомологічниої школи під керівництвом доцента Олександра Зіненка «Недеструктивні методи екстракції ДНК і ДНК баркодинг безхребетних в польових умовах», де учасники проводили забір тканин комах для екстракції ДНК і проведення ПЛР, а також подальшого секвенування.

    За результатами ентомологічної школи учасники отримали сертифікати на загальний обсяг 0,4 кредити ЄКТС (12 годин), а також нові знання, досвід й незабутні емоції.