Методично-консультаційна зустріч з начальником відділу освіти Городенківської міської ради

    19 серпня 2024 р. у м. Городенка доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Райківський, гарант освітньої програми спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Магістр», та кандидат історичних наук, доцент цієї ж Андрій Королько, гарант освітньої програми спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр», взяли участь у консультаційній зустрічі зі стейкголтером – начальником відділу освіти Городенківської міської ради Коломийського району Світланою Івасюк.

    Під час методично-консультаційної зустрічі обговорювалися актуальні питання наповнення освітніх програм спеціальностей 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр» та підготовки фахівців істориків – вчителів історії і суспільствознавчих предметів. Особливо актуальним для учасників зустрічі було питання щодо компетентностей та шляхів їх реалізації в ОП, вимог та Стандарту до підготовки фахівців з обраних спеціальностей.

    Зацікавленість у начальника відділу освіти Світлани Івасюк викликало питання організації проведення виробничих педагогічних практик, можливостей співпраці на рівні закладів загальної середньої освіти Городенківської міської громади та кафедри історії України і методики викладання історії факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, взаємного відвідування занять та організації спільних пошуково-дослідницьких проєктів. Світлана Івасюк повідомила, що з 1 вересня 2024 р. в Городенківській ТГ розпочне роботу 21 заклад загальної середньої освіти, з яких два заклади є опорними, та 7 філій опорних закладів. Повну загальну середню освіту надаватимуть 13 ліцеїв, базову загальну середню освіту надаватимуть 8 гімназій та 7 філій опорних закладів.

    До слова, 6 серпня 2021 р. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника підписав угоду про співпрацю з Городенківською ТГ задля розвитку громади та покращення умов життя її мешканців. У свою чергу, викладачі кафедри історії України і методики викладання ведуть тривалу співпрацю з Городенківською міською громадою через спільне проведення наукових конференцій (І Всеукраїнська науково-практична конференція «Місто Городенка на Покутті: етноісторична і культурна спадщина з глибини віків до сьогодення»; Всеукраїнська науково-практична конференція з нагоди вшанування пам’яті Блаженного священномученика Миколая Чарнецького), круглих столів (круглий стіл «Лев Бачинський – громадсько-політичний діяч України»; відзначення 175-річчя від дня народження українського етнографа, покутянина, співця Гуцульщини Володимира Шухевича), презентацій історико-краєзнавчих видань з вивчення Покутської Городенківщини, тощо.

    Зустріч була цікавою та необхідною зокрема, начальник відділу освіти Городенківської міської ради Світлана Івасюк ділилася думками і практичним досвідом з представниками академічної спільноти, а також можливостями та орієнтирами подальшої співпраці. У свою чергу, викладачі отримали нові ідеї та пропозиції для удосконалення освітніх програм на найближчу перспективу.

    Насамкінець, Ігор Райківський і Андрій Королько підкреслили, що в основі якісного освітнього процесу закладено єдність освіти, науки і практики, а широкий освітній діалог матиме конкретні практичні результати, які дадуть ефективні інструменти для здійснення якісної освітньої діяльності.

    Методично-консультаційна зустріч відбулася у конструктивній і діловій атмосфері, оскільки всі присутні зійшлися в тому, що ми робимо спільну справу – на високому рівні готуємо фахівців – вчителів історії і суспільствознавчих предметів, нашу гідну зміну і майбутнє сучасної України.