Засідання кафедри: стан написання студентських кваліфікаційних робіт та профорієнтаційна і виховна діяльність

26 лютого 2021 р. відбулося засідання кафедри історії України і методики викладання історії. На порядку денному були такі питання: про стан написання дипломних і бакалаврських робіт на кафедрі; про стан написання курсових робіт на кафедрі; про профорієнтаційну роботу на кафедрі; про результати опитувань у системі дистанційного навчання «Викладач очима студента» та їх врахування для покращення якості освітнього процесу; затвердження планів виховної роботи академнаставників на другий семестр 2020–2021 навчального року; різне.

По першому питанню викладачі кафедри поінформували про стан написання студентами (денна і заочна форма навчання) під їхнім науковим керівництвом дипломних робіт за першим (бакалаврським) і другим (магістерським) рівнем вищої освіти. Особлива увага звернута на стан готовності бакалаврських робіт, адже студенти ІV курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» повинні їх захищати у червні 2021 р. Завідувач кафедри проф. І.Я. Райківський наголосив на важливості комунікації наукових керівників зі студентами, які в умовах дистанційної форми навчання готують до захисту свої випускові кваліфікаційні роботи.

Подібним був розгляд другого питання. Викладачі повідомили про стан написання студентами ІІІ курсу ОР «Бакалавр» (денна і заочна форма навчання) курсових робіт з методики викладання історії і психолого-педагогічних дисциплін (спеціальність 014 Середня освіта (Історія)) та історії України (спеціальність 032 Історія та археологія). Як і при розгляді першого питання, наголошувалося на комунікації зі студентами в умовах дистанційної форми навчання.

Актуальним виявився розгляд третього питання засідання кафедри. Кожен з викладачів прозвітував про свою профорієнтаційну роботу за лютий 2021 р. Завідувач кафедри проф. І.Я. Райківський наголосив на важливості цієї ділянки роботи, відзначивши, що на сайтах кафедри і факультету історії, політології і міжнародних відносин та в соціальних мережах необхідно піднімати рекламний імідж та профорієнтаційну роботу кафедри історії України і методики викладання історії, вказувати на привабливості для вступників спеціальностей Університету та Факультету на ринку освітніх послуг, зокрема і спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» та ОР «Магістр». За його словами, як показали результати досліджень, абітурієнти та їхні батьки найбільше черпають інформацію про педагогічну спеціальність зі сторінок сайтів кафедри і Факультету, соціальної мережі Facebook і відеохостингу YouTube-каналу кафедри історії України і методики викладання історії. Та не менш важливими є відгуки наших відомих випускників.

По четвертому питанню поінформовано про результати опитувань у системі дистанційного навчання «Викладач очима студента» після першого семестру та зимової заліково-екзаменаційної сесії. Відзначено про важливість врахування цих результатів для покращення якості освітнього процесу викладачами кафедри історії України і методики викладання історії. Також Ігор Райківський повідомив про розпорядження ректора Університету № 38-р від 22 лютого 2021 р. «Про проведення опитування студентів», яке мають виконати працівники навчально-виробничої виховної та психолого-педагогічної лабораторії Університету, здійснивши опитування студентів факультету історії, політології і міжнародних відносин 16 березня 2021 р.

П’яте засідання кафедри було своєрідним продовженням попереднього і стосувалося затвердження планів виховної роботи академнаставників на другий семестр 2020–2021 навчального року. Відзначено про важливість активнішої комунікації академнаставників, викладачів кафедри історії України і методики викладання історії, з працівниками навчально-виробничої виховної та психолого-педагогічної лабораторії у проведенні низки запланованих заходів зі студентами у лютому – червні 2021 р.

У різному викладачі кафедри С.Й. Кобута, А.З. Королько і Б.В. Паска повідомили про стан готовності до проведення двох Всеукраїнських наукових конференцій, які відбудуться 15 і 22 квітня 2021 р.: перша присвячена вшануванню пам’яті доктора історичних наук, почесного професора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олександра Юхимовича Карпенка (1921–2013), довголітнього викладача кафедри історії України; друга – науково-практична – «Історико-краєзнавча діяльність у закладах освіти: проблеми і перспективи». Затверджено індивідуальний план стажування доц. О.І. Єгрешія, який проходитиме її у березні 2021 р. на кафедрі історії України Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.