Участь у роботі Міжнародної наукової конференції, присвяченій сумним роковинам «Львівського собору» 1946 р.

4 березня 2021 р. доцент кафедри історії України і методики викладання історії Олег Єгрешій взяв участь у роботі Міжнародної наукової конференції «“Львівський собор” 1946 року: історичні обставини та сучасні оцінки». Конференцію організовано Інститутом історії Церкви та Київським центром Українського католицького університету з метою відзначення сумних роковин 75-ліття т. зв. «Львівського собору» (8–10 березня 1946 р.), на якому було офіційно проголошено «возз’єднання» греко-католиків Галицької митрополії з Російською Православною Церквою. Координатором заходів виступив відомий дослідник історії Церкви – Олег Турій.

На пленарному засідання обговорено форми і методи репресивної політики радянської влади та її спецслужб, спрямованої на «ліквідацію» Української Греко-Католицької Церкви, закономірності й особливості застосування цієї політики у різних регіонах та сусідніх країнах. Було організовано круглий стіл, у ході роботи якого учасники дали еклезіологічну й історико-правову оцінку цим подіям та діям церковних структур, влади і її каральних органів, а також продискутували уроки й завдання сучасної та майбутньої співпраці Церков, держави й громадянського суспільства для подолання травм минулого та гармонізації сучасних міжконфесійних стосунків.

В рамках програми відзначення річниці у м. Києві та м. Львові відбулися презентації документальних фотовиставок «“Львівський собор 1946 року”: історичні обставини та сучасні оцінки» і «До світла Воскресіння крізь терни катакомб» підготовлених Інститутом історії Церкви УКУ у співпраці з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні, Українським інститутом національної пам’яті, Галузевим державним архівом Служби безпеки України, Державним архівом Львівської області та Центральним державним кінофотофоноархівом України ім. Г. Пшеничного.

У конференції взяли участь науковці з України, Польщі, Румунії, Словаччини, США, представники органів державної влади та церковних структур.