Обговорення питань рейтингу кафедри, педпрактики та науково-дослідної роботи аспірантів

19 березня 2021 р. відбулося засідання кафедри історії України і методики викладання історії. На порядку денному були такі питання: обговорення затвердженого ректоратом рейтингу діяльності кафедри історії України і методики викладання історії за 2020 р. (на виконання розпорядження ректора); про підсумки виробничої педагогічної практики у закладах загальної середньої освіти для студентів ІV курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна і заочна форма навчання); про стан написання дисертаційних робіт аспірантів, які пишуть під науковим керівництвом викладачів кафедри історії України і методики викладання історії; про стан підготовки Всеукраїнської наукової конференції «Олександр Карпенко – видатний український історик, педагог, суспільний діяч», присвяченої 100-річчю від дня народження доктора історичних наук, почесного професора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олександра Юхимовича Карпенка, та Всеукраїнської науково-практичної конференції «Історико-краєзнавча діяльність у закладах освіти: проблеми і перспективи»; про підготовку оновленої освітньо-професійної програми спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Магістр»; різне.

По першому питанню на виконання другого пункту розширеного засідання ректорату, який відбувся 9 березня 2021 р., про результати рейтингового оцінювання роботи кафедр Університету та відповідного звіту на цьому ж засіданні проректора з наукової роботи проф. В.М. Якубів, завідувач кафедри проф. І.Я. Райківський та доцент А.З. Королько повідомили викладачів кафедри про позитивні сторони та прогалини в рейтингуванні роботи кафедри за 2020 р. Згідно Положення про рейтингове оцінювання ефективності роботи кафедри ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» та відповідного наказу ректора Університету проф. І.Є. Цепенди № 28 від 18.01.2021 р., викладачі кафедри за шістьма блоками показників (Кадровий склад; Наукова діяльність; Педагогічна діяльність; Міжнародна діяльність; Атестаційна та експертна діяльність; Комунікаційна діяльність, розвиток іміджу Університету та профорієнтація) викладачі висловили міркування щодо підвищення ефективності роботи кафедри у 2021 р.

Актуальним виявився розгляд другого питання – про підсумки виробничої педагогічної практики у закладах загальної середньої освіти для студентів ІV курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна і заочна форма навчання). Керівник практики по Факультету, доцент Т.В. Галицька-Дідух ознайомила керівників, викладачів кафедри про вчасне і правильне оформлення документації студентами виробничої педагогічної практики (календарний графік проходження практики, психолого-педагогічний щоденник студента-практиканта, звіт про проходження практики, конспекти уроків з історії, конспект виховного заходу, конспект позакласного заходу, психолого-педагогічна характеристика на учня, індивідуальне завдання, заліковий лист результатів педпрактики, відгук осіб, які перевіряли проходження практики, а також висновок керівника практики від вищого навчального закладу про проходження практики).

Третє питання засідання кафедри стосувалося стану написання дисертаційних робіт аспірантів, які пишуть під науковим керівництвом викладачів кафедри історії України і методики викладання історії. Викладачі кафедри проф. І.Я. Райківський, проф. І.В. Пилипів, доц. Т.В. Галицька-Дідух, доц. А.З. Королько прозвітували про стан готовності виконання їхніми аспірантами освітньо-наукової програми доктора філософії зі спеціальності 032 Історія та археологія. Завідувач кафедри проф. І.Я. Райківський наголосив на важливості вчасного виконання аспірантами індивідуального плану наукової роботи та індивідуального навчального плану відповідно до освітньо-наукової програми аспірантури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

По четвертому і п’ятому питаннях викладачі кафедри С.Й. Кобута, і А.З. Королько повідомили про стан готовності до проведення двох Всеукраїнських наукових конференцій, які відбудуться 15 і 22 квітня 2021 р.: перша присвячена вшануванню пам’яті доктора історичних наук, почесного професора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олександра Юхимовича Карпенка (1921–2013), довголітнього викладача кафедри історії України; друга – науково-практична – «Історико-краєзнавча діяльність у закладах освіти: проблеми і перспективи». Відзначено про позитивну динаміку збільшення кількості заявок на участь у цих двох наукових форумах.

У шостому питанні завідувач випускової кафедри історії України і методики викладання історії проф. І.Я. Райківський поінформував викладачів про стан підготовки оновленої освітньо-професійної програми спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Магістр», наголосив на важливості дотримання викладачами кафедри 18 пунктів ліцензійних умов, зокрема у частині визначення рівня наукової та професійної активності науково-педагогічного (наукового) працівника.

У різному доц. О.І. Єгрешій повідомив про стан проходження його стажування на кафедрі історії України Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.