Пізнавальна розмова на обласному телебаченні «Галичина», присвячена 95-й річниці із дня народження Опанаса Заливахи

4 грудня 2020 р. кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України і методики викладання історії Богдан Паска спільно з художником Богданом Бринським та доктором історичних наук, професором Василем Деревінським взяв участь у телепередачі «Про головне в деталях» івано-франківського обласного телебачення «Галичина». Тема розмови – «Опанас Заливаха: митець на тлі епохи», приурочена вшануванню 95-річчя від дня народження відомого українського художника, дисидента, політв’язня радянського режиму Опанаса Заливахи (1925–2007).

Під час передачі були розкриті питання участі Опанаса Заливахи в українському дисидентському русі, методів його боротьби проти радянського режиму, контакти художника з іншими відомими учасниками боротьби за національне визволення українського народу, особливості художнього стилю митця, його місце і роль в українському образотворчому мистецтві другої половини ХХ ст., роль покоління шістдесятників у протистоянні із радянською системою, можливі способи вшанування пам’яті О. Заливахи на сучасному етапі. Зокрема, Богдан Паска зазначив, що основними методами, які використовував О. Заливаха для боротьби із радянським режимом були поширення нелегальної літератури, бесіди про відродження української мови та культури, участь у кампаніях захисту ув’язнених дисидентів. Учасники розмови наголосили на необхідності відкриття меморіального музею Опанаса Заливахи у м. Івано-Франківську, започаткування національної премії його імені, розширенні подачі матеріалів про митця та інших дисидентів у шкільних підручниках з історії України.

Детальніше тема розмови – «Опанас Заливаха: митець на тлі епохи» телепередачі «Про головне в деталях» обласного телебачення «Галичина» за посиланням: https://www.facebook.com/galtv.if.ua/videos/750800735514240