Збори трудового колективу кафедри

10 червня 2021 р. відбулися збори трудового колективу кафедри історії України і методики викладання історії під керівництвом декана Факультету історії, політології і міжнародних відносин проф. Кугутяка М.В., в яких взяли участь 10 штатних викладачів і старший лаборант. Перед учасниками виступив завідувач кафедри проф. Райківський І.Я. (з 2007 р.) із звітом про навчально-методичну, виховну, наукову та організаційну роботу за попередню каденцію (2014–2021 рр.), за встановленою формою. Зокрема, він інформував, що за звітний період видав монографію «Ідея української соборності в підавстрійській Галичині (ХІХ – початок ХХ століття)» (Івано-Франківськ, 2016), сім розділів у колективних монографіях, понад 40 статей у фахових виданнях в Україні й за кордоном, навчально-методичні матеріали, публіцистичні статті та ін. (усього з 2014 р. – 90 публікацій або понад третину своїх праць), взяв участь у 44 міжнародних, всеукраїнських і регіональних конференціях, був керівником 3-х аспірантів, які захистили дисертації (з семи за весь період діяльності), опонував 14 (з 30-ти) кандидатських і докторських дисертацій, співпрацював з українськими і зарубіжними вченими, керував студентською науковою роботою (близько 20-ти статей і тез, опублікованих студентами) тощо.

Щодо навчально-методичної і виховної роботи, то І.Я. Райківський за звітний період видав низку методичних рекомендацій, підготував і виставив у системі дистанційного навчання d-learn лекції і тести до них з курсів, які викладає студентам на 3-му і 4-му курсах бакалаврату та 1-му і 2-му курсах магістратури, електронні хрестоматії і т. п. Особливу увагу звернув на підготовку на кафедрі фахових публікацій у виданнях педагогічного спрямування, з методики викладання історії. Протягом 2014–2021 рр. кафедра виступила організатором (співорганізатором) 21 наукової конференції, в т. ч. трьох Грабовецьких читань (на честь професора В.В. Грабовецького), Всеукраїнської наукової конференції до 100-річчя від дня народження професора О.Ю. Карпенка, конференцій до 150-річчя «Просвіти», депортацій етнічних українців з Польщі в 1944–1946 рр., до 150-річчя від дня народження митрополита А. Шептицького, 100-річчя Гуцульської республіки, низки історико-краєзнавчих конференцій тощо. Викладачі кафедри взяли участь у підготовці збірників матеріалів конференцій, біобіліографічних покажчиків колишнім викладачам В.М. Бурдуланюку, Б.М.Гавриліву та ін.

В організаційній роботі І.Я. Райківський є членом спеціалізованих вчених рад у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника і Львівському національному університеті імені Івана Франка (з 2017 р. і до сьогодні). Входив до складу науково-методичної комісії з гуманітарних наук та богослов’я сектору вищої освіти Науково-методичної ради МОН України в 2016–2019 рр., брав участь у підготовці стандарту вищої освіти для спеціальності 032 «Історія та археологія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, затвердженого в 2020 р. Є членом редколегій низки українських журналів, зокрема всеукраїнського наукового і культурно-просвітнього краєзнавчого часопису «Галичина», «Студентських історичних зошитів» та ін.

Значну увагу в своєму виступі І.Я. Райківський приділив успіхам і проблемам у роботі очолюваної ним кафедри. Зокрема, за результатами загальноуніверситетського рейтингу (шість блоків, у т. ч. наукова, педагогічна, міжнародна діяльність та ін.) в 2020 р. кафедра історії України і методики викладання історії зайняла 16 місце з 74-х кафедр університету, найвище серед усіх кафедр Факультету історії, політології і міжнародних відносин, а за показником – «Комунікаційна діяльність, розвиток іміджу університету та профорієнтація» – призове третє. Враховуючи особливості рейтингів, коли з року в рік перевагу мають кафедри природничо-математичного спрямування, які займають, як правило, найвищі місця, це непоганий результат. Кафедра неодноразово мала своїх переможців і призерів на всеукраїнських студентських олімпіадах (Шелемей Т. (2016 р.), Сухоручко В. (2017 р., 2018 р.) та ін.) і конкурсах студентських наукових робіт Сухоручко В. (2017 р.), Паска Г. (2018 р.), Бойда А. (2021 р.) та ін.). Викладачі активно долучилися до підготовки унікального видання «Енциклопедія ЗУНР» (у 4-х т.), зокрема за 2020 р., згідно індивідуальних звітів, підготували (9 чол.) 124 статті до чергового тому. Водночас було названо проблемні питання, над вирішенням яких працює професорсько-викладацький склад кафедри.

Після обговорення звіту І.Я. Райківського, в якому взяли участь усі викладачі кафедри, його кандидатуру було одноголосно рекомендовано вченим радам факультету й університету для переобрання на наступний термін.