Засідання кафедри: розпочато новий навчальний рік

    30 вересня 2021 р. відбулося друге засідання кафедри історії України і методики і викладання історії в 2021–2022 навчальному році. На порядку денному було чотири основні питання: 1) Затвердження тем кандидатських дисертацій аспірантів кафедри першого року навчання; 2) Стан викладання дисциплін з актуальних проблем історії України та української культури на неісторичних спеціальностях структурних підрозділів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника; 3) Результати анонімного опитування студентів щодо якості надання освітніх послуг викладачами за другий семестр 2020–2021 навч. року; 4) Стан готовності до затвердження тематики дипломних робіт за першим (бакалаврським) і другим (магістерським) рівнем вищої освіти та курсових робіт студентів спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр» (денна і заочна форма навчання) на кафедрі.

    По першому питанні доповідали аспіранти першого року навчання і наукові керівники, викладачі кафедри І.Я. Райківський, С.Й. Кобута і А.З. Королько. Після обговорення затверджено теми трьох дисертаційних робіт аспірантів на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 03 «Гуманітарні науки» за спеціальністю 032 Історія та археологія.

    По другому питанню про стан викладання дисциплін з актуальних проблем історії України та української культури на неісторичних спеціальностях структурних підрозділів Університету доповіли шість викладачів кафедри. Завідувач кафедри І.Я. Райківський наголосив про важливість оновлення силабусів, загалом навчально-методичного комплексу дисциплін (конспекти лекцій; плани семінарських занять та методичні вказівки до них; контрольні завдання і тести; індивідуальні завдання; програмові вимоги до курсу; перелік рекомендованої літератури з дисципліни; залікові та екзаменаційні тестування і білети; тощо), які читаються на неісторичних факультетах, враховуючи при цьому рекомендації і побажання гарантів освітніх програм неісторичних спеціальностей структурних підрозділів закладу вищої освіти. У контексті цього питання також обговорено виступ проректора з науково-педагогічної роботи, професора Сергія Шарина на Вченій раді Університету 28 вересня щодо запуску функціоналів реєстрації кафедрами дисциплін у каталозі вибіркових дисциплін та вибору студентами дисциплін у каталозі вибіркових дисциплін. Відповідно завідувачі кафедр мають забезпечити щорічне оновлення каталогу вибіркових дисциплін, які пропонує кафедра на наступний навчальний рік, включаючи оновлення силабусів, html-покликань на них, використовуючи відповідний функціонал в електронній системі webportal.pnu.edu.ua.

    Про результати анонімного опитування студентів щодо якості надання освітніх послуг викладачами за другий семестр 2020–2021 навчального року, яке здійснює Центр дистанційного навчання та моніторингу освітньої діяльності Університету, доповів викладач кафедри Б.В. Паска. У виступі наголошено про важливість інформування студентів про це опитування зі сторони академнаставників, викладачів кафедри історії України і методики викладання історії.

   В останньому питанні викладачі кафедри І.Я. Райківський та А.З. Королько повідомили про стан готовності до затвердження тематики дипломних робіт за першим (бакалаврським) і другим (магістерським) рівнем вищої освіти та курсових робіт студентів спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр» (денна і заочна форма навчання) на кафедрі. Відзначено, що визначені назви усіх тем та наукових керівників здобувачів вищої освіти, які на ІV курсі ОР «Бакалавр» та І і ІІ курсі ОР «Магістр» спеціальності 014 Середня освіта (Історія) пишуть свої дипломні роботи. Йде до завершення узгодження та уточнення тем курсових робіт студентів спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна і заочна форма навчання) з історії України (ІІ курс) та з психолого-педагогічних дисциплін і методики викладання історії (ІІІ курс). Прийнято рішення найближчим часом викласти тематику дипломних робіт за першим (бакалаврським) і другим (магістерським) рівнем вищої освіти та курсових робіт студентів спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр» (денна і заочна форма навчання) у відповідну підрубрику рубрики «Навчально-методична робота» сайту кафедри історії України і методики викладання історії.

   Наприкінці засідання кафедри викладачі обмінялися думками з приводу початку нового навчального року, актуальних проблем його організації.