Пізнавальне гурткове заняття студентки Аліни Дуб «Вишиванка нашого краю» в рамках історико-краєзнавчої практики

     8 лютого 2022 р. студентка групи СОІ–22 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна форма навчання) Аліна Дуб в рамках проходження виробничої історико-краєзнавчої практики у закладах позашкільної освіти у Яворівській гімназії Долинської міської ради Івано-Франківської області провела заняття для вихованців гуртка фолькльорно-етнографічного краєзнавства Долинської філії Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді (школярі 7 і 9 класів) (керівники-методисти від кафедри історії України і методики викладання історії – А.З. Королько і М.В. Сигидин). Тема гурткового заняття – «Вишиванка нашого краю. Матеріали для ручного вишивання».

    Головну мету, яку перед собою ставила студентка-практикантка, –  спонукати у гуртківців бажання поповнювати нові знання про Україну та про її головний духовний етнокод – українську вишиванку. Оскільки вишиванка – це своєрідний ментальний код збереження духовності і традицій українців. Перед Аліною Дуб також стояло завдання розвинути творчі здібності вихованців гуртка, щоб вони захотіли навчитися вишивати і цінувати цей важкий труд народних майстринь і майстрів краю.

    За словами Аліни, сьогодні дуже мало тих майстрів, аматорів цієї справи, хто займається створенням автентичних вишивок і вишиванок. «Останнім часом ці вироби, що продаються в якості сувенірів, на разі є штампованими на фабриках, а між тим найбільш цінна та вишиванка, що створена власноруч. Кожен птах, кожна квітка, що прикрашає вишиванку, має своє символічне значення, спрямоване на добре та щасливе життя» – констатує Аліна Дуб.

    Під час заняття студентка-пратикантка винесла на обговорення із вихованцям гуртка цікаве питання – як правильно підібрати кольори – червоний, зелений, чорний – для вишивання. Червоний – найбільш поширений колір вишивки, наші предки говорили: «Ця фарба наповнює позитивну життєву енергію». Він символізує любов до людини, до життя, енергії сонця, радості. Тому дитячі та жіночі вишивки частіше всього прикрашають саме червоними нитками по білій або червоній тканині! Зелений – жіночий колір на українських вишиванках. Він асоціюється з молодістю, красотою, безтурботністю і весною. Раніше вважали, що присутність зеленого кольору у вишивці спасає від природних стихій. І чорний – оскільки земля – головна годувальниця наших предків, вони чорний колір вишивки асоціювали саме з землею та її плодовитістю. Чорна вишивка на одязі обіцяє власнику багатство та добробут. Створена руками, така вишиванка всмоктує не тільки частинку душі того, хто її зробив, а ще є ланкою між минулим, його традиціями і цінностями, та сучасністю

    Під час заняття гуртка також розглянуто віхи історії розвитку вишиванки краю та її особливості, зокрема на Долинщині. Завершувалося заняття пізнавальною вікториною, у ході якої вихованці гуртка відповідали на підготовлені студенткою-практиканткою цікаві запитання. Аліна Дуб сподівається, що вихованці гуртка закарбують набуті знання у ході проведеного заняття. дали більші знання про вишиванку у тому числі і мені я була зацікавлена її історією. Студентка резюмувала: «Українська вишиванка для мене – це символ української культури та національний одяг українців. Вишиванки є різними, але поєднання різних символів та візерунків мене зачаровує».

    Сподіваємося, що виробнича історико-краєзнавча практика в ЗПО буде належним чином спрямована на конкретну професіоналізацію Аліни Дуб та збільшить можливості її самореалізації, мобілізує особистісний потенціал та спонукатиме виявленню прихованих здібностей молодої педагогині, забезпечить появі новаторських ідей, загалом допоможе усвідомленню та почуттю задоволення від власної діяльності.