Пізнавальне гурткове заняття Іванни Жиданюк з вивчення легенд рідного краю в рамках історико-краєзнавчої практики

    8 лютого 2022 р. у рамках проходження студентами другого курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» студентка СОІ–22 Іванна Жиданюк в режимі офлайн провела заняття для вихованців гуртка Ворохтянського навчально-тренувального центру (керівник – Володимир Ілліч Паньків) Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді у с. Микуличин Яремчанської територіальної громади за участю керівниці гуртка. Тема заняття була присвячена вивченню легенд рідного краю. Зокрема, студентка-практикантка зачитала кілька цікавих легенд і фольклорних творів (гаївки, латкання, коломийки, співанки), присвячені «криниці душі Карпатської».

    У своєму виступі Іванна Жиданюк відзначила: «Фольклор супроводжує людину все життя, відкриваючи скарби художнього слова, стверджуючи високу народну мораль, звеличуючи працю і розум людини, зміцнюючи віру в правду і добро, виховуючи ненависть до кривди і зла. Одним словом фольклор можна назвати стержнем загальнолюдських цінностей. Визначальною умовою і могутнім фактором виховання через фольклор є рідна мова, рідне слово. Нарешті фольклор – це енциклопедія життя народу, його духовна сила і краса, яка в ідеалі є джерелом формування справжньої людини».

    Важко не погодитися з таким міркуванням Іванни Жиданюк, адже такі заняття, які вона проводить в рамках історико-краєзнавчої практики необхідні для здобувачів вищої освіти, майбутніх вчителів історії і громадянської освіти, керівників гурткової роботи, оскільки у студентів-практикантів виточується педагогічна майстерність, екстрапольована для якісного проведення позакласної гурткової роботи.