Пізнавальна екскурсія для студентів напередодні проходження виробничої історико-краєзнавчої практики в закладах позашкільної освіти

    5 грудня 2022 р. викладачі кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько і Богдан Паска для студентів груп СОІ–21 і СОІ–22 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» організували екскурсію до Івано-Франківського міського Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери (ЦПВУМ), який на початку наступного семестру стане базою для проходження студентами виробничої історико-краєзнавчої практики у закладах позашкільної освіти. Цей заклад позашкільної освіти функціонує відповідно до Законів України «Про освіту», «Положення про Центр патріотичного виховання», «Про позашкільну освіту», «Концепції національно-патріотичного виховання молоді» та інших законодавчих документів нашої держави. Початок відліку роботи ЦПВУМ припадає на 2009 р. У своїй основі він веде військово-патріотичну та історико-краєзнавчу підготовку учнівської молоді.

    На початку зустрічі директор Наталія Вікторівна Гурик ознайомила присутніх зі структурою роботи Центру. Після цього керівник гуртка Юрій Іванович Дем’янів розповів студентам про особливості роботи гуртків історико-краєзнавчого спрямування закладу позашкільної освіти, передав слово одному з вихованців гуртка, який нині навчається на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин.

    Окрім цього, Юрій Дем’янів провів показове заняття у рамках проєкту та курсу з історії міста Івано-Франківська «Місце Івано-Франківська в історії України», де студенти дізналися про маловідомі сторінки з історії заснування нашого обласного центру, основні передумови і причини його появи, біографії його засновників, а також шляхи збагачення нашого міста у період новочасної доби. Ця отримана інформація, сподіваємося, стане своєрідним містком для набуття студентами другого курсу нових умінь і навичок під час проходження ними на початку наступного семестру виробничої історико-краєзнавчої практики.

    Такі заняття необхідні для здобувачів вищої освіти, майбутніх вчителів історії і громадянської освіти, керівників гурткової роботи, оскільки у студентів-практикантів у майбутній роботі зі школярами, вихованцями гуртків, виточується педагогічна майстерність, екстрапольована для якісного проведення позакласної гурткової роботи. Це, у свою чергу, дозволить: підняти рівень знання, уміння і практичні навички наших студентів, отримати здобуті фахові знання про рідний край, про джерела цих знань, способи їх використання, форми організації краєзнавчої діяльності вихованців гуртків; засвоїти і поглибити теоретичні та практичні знання, уміння і навички студентів з організації історико-краєзнавчої, пошукової, музейної, пам’яткоохоронної роботи; поглибити здатність якісного проведення занять з вивчення рідного краю в гуртковій шкільній і позашкільній освіті, використовуючи сучасні технології навчання. Така підготовка не просто бажана, вона необхідна і витікає з нормативних вимог до організації освітньо-виховного процесу, безперервної історичної освіти в Україні.

    Особлива подяка директору Івано-Франківського міського Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Наталії Вікторівні Гурик та керівнику гуртка Юрію Івановичу Дем’яніву за організацію проведення екскурсії та методичного семінару для студентів в рамках читання дисципліни «Організація позакласної гурткової роботи» та майбутнього проходження ними виробничої історико-краєзнавчої практики в закладах позашкільної освіти.