Пізнавальна лекція студентки щодо реалізації стартапу з вивчення історії рідного краю

    29 вересня 2023 р. у рамках читання дисципліни «Організація позакласної гурткової роботи», яку для студентів ІІ курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна форма навчання) веде доцент кафедри історії України і методики викладання історії А.З. Королько, була проведена незвичайна лекція студенткою ІІІ курсу цієї ж спеціальності Наталією Якубів.

    Наталія Якубів поділилася своїми враженнями участі у шостому конкурсі стартапів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та ТзОв «Науковий парк «Прикарптський університет», який проводився у квітні – травні 2023 р. За її словами, була сформована команда з шести студентів, більшість яких були здобувачами освіти спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр». Його учасники розробили цікавий інерактивний проєкт «ICS (Interethnic cultural Stanislavov) Міжнаціональний культурний Станіславів», присвячений розробці мобільного додатку для організації віртуального туризму з використанням VR (віртуальної) та AR (доповненої реальності). Мета стартапу – зацікавити усіх небайдужих історією рідного краю, вивчення та реставрація культурної спадщини. Наталія Якубів зауважила, що основними перевагами цього додатку є: англійська, польська та українська мова; використання у будь-який час та за будь-якої погоди; інтерактивність, функціональність; можливість порівняти первісний та сучасний вигляд об’єктів; віртуальна карта з комфортною навігацією; екскурсія проводиться відомими іноземними постатями минулого; можливість повторної екскурсії; в 3,5 рази (для студентів та школярів в 7 разів) дешевше за купівлю екскурсійного туру; зміцнення міжкультурних зв’язків України з європейською та світовою спільнотою; відновлення та реставрація пам’яток.

    Студенти спеціальності 014 Середня освіта (Історія) стали призерами цього конкурсу і отримали 250£ (10 тис. грн.) на підтримку ідеї від спільного проєкту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Університету Східної Англії, а також сертифікати за проходження акселераційної програми та здобули безцінний досвід в сфері маркетингу і загалом підприємництва (http://surl.li/llkgv).

    Пізнавальна лекція студентки Наталії Якубів виявила особливе зацікавлення серед молодших колег, студентів ІІ курсу, які майже через пів року виточуватимуть педагогічну майстерність у рамках проходження виробничої історико-краєзнавчої практики в закладах позашкільної освіти. Цінний досвід такої праці старших студентів спеціальності сподіваємося стане корисним для студентів ІІ курсу, які зуміють ефективно і творчо реалізовувати свої проєкти, як найкращим чином зможуть оволодіти уміннями самим якісно проводити гурткові заняття різних типів, пов’язані з вивченням рідного краю.

    Насамкінець, відзначимо, що Наталія Якубів є переможницею стипендійної програми Фундації Лозинських (http://surl.li/lxufx) та учасницею 11-тої літньої школи Університету Адама Міцкевича (м. Познань, Республіка Польща) (http://surl.li/lxufq) і першої літньої школи REGINNA 4.0. «Deep Tech training with impact on entrepreneurship and innovation», яка відбувалася на базі університету міста Нова Гориця (Словенія) (http://surl.li/lxuds).