Всеукраїнська наукова конференція “Четверті Грабовецькі історичні читання”

    4 грудня 2023 р. виповниться вісім років, як пішов з життя відомий український науковець, історик-краєзнавець, громадський діяч Володимир Васильович Грабовецький (1928–2015 рр.). З нагоди 95-ї річниці з дня народження відбудеться Всеукраїнська наукова конференція «Четверті Грабовецькі історичні читання» на його історичній батьківщині в селищі Печеніжин.

    Протягом більш як півстоліття (з 1953 р.) В.В. Грабовецький займався дослідженням визвольної боротьби українського народу, опришківського руху, виявив сотні маловідомих матеріалів про Олексу Довбуша та його побратимів. З-під його пера вийшло понад 1,5 тисячі наукових і науково-популярних праць, у тому числі близько сотні монографій, окремих видань, що зробили вагомий внесок у розвиток середньовічної і ранньомодерної історії України. Свою науково-дослідну роботу вчений активно поєднував з популяризацією маловідомих сторінок української історії, історичного краєзнавства, з успіхом це робив навіть у радянські часи.

    З 1990 р. В.В. Грабовецький упродовж 17 років очолював новостворену кафедру історії України, а професором на кафедрі працював до останніх днів свого життя, сформував історичну школу. З ініціативи В.В. Грабовецького, за його старанням та активною участю в 1995 р. в м. Івано-Франківську відкрито Історико-меморіальний музей Олекси Довбуша. Активна наукова і культурно-громадська діяльність професора отримала високу відзнаку на державному рівні. Зокрема, він отримав почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», ордени «За заслуги» трьох ступенів, двічі нагороджений почесним знаком Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти України» та ін., був почесним професором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та ін.

    Основне завдання Четвертих Грабовецьких історичних читань полягає в тому, щоб узагальнити джерелознавчі та історіографічні здобутки наукової, історико-краєзнавчої і музейної роботи В.В. Грабовецького, творчо осмислити нові методологічні підходи до вивчення історії України, історичного краєзнавства, музеєзнавства. За результатами трьох попередніх Грабовецьких читань у 2016 р., 2019 р. та 2021 р. було опубліковано матеріали конференцій. На основі чергових Грабовецьких читань планується видання колективної монографії.

Інформаційний лист Всеукраїнської наукової конференції “Четверті Грабовецькі історичні читання”