Пізнавальна профорієнтаційна бесіда на тему «Моя майбутня професія»

    У рамках виробничої цільової педагогічної практики студенткою групи СОІ–41 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Ольгою Струтинець 6 лютого 2024 р. на базі Калуського ліцею № 5 Калуської міської ради Івано-Франківської області проведено профорієнтаційну бесіду на тему: «Моя майбутня професія». В ході бесіди студентка-практикантка подала матеріал з окресленої теми і поспілкувалася з учнями випускних класів щодо вибору їх майбутньої професії.

    У вступному слові студентка-практикантка навела аргумент, що перед вибором професії особливо важливо зважити всі «за» і «проти» того чи іншого заняття, улюбленої справи, що приваблює, «приміряти на себе». Вибір професії чи не найголовніший чинник того, як складеться твоє подальше життя та як ти в ньому будеш себе почувати. На актуалізації навчальної та пізнавальної діяльності студентка-практикантка використала бесіду з використанням ілюстрацій та розповіла про найпопулярніші професії ринку праці України.

    На практичній діяльності вона показала і розповіла історію свого університету і те, що Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника є одним з найстаріших у місті Івано-Франківську. Студентка-практикантка виокремила місце Прикарпатського університету в міжнародних та вітчизняних рейтингах та вказала про переваги навчання у цьому закладі вищої освіти. На завершальному етапі розповіла про Факультет історії, політології і міжнародних відносин, в якому і вона навчається, де і ким можна працювати після закінчення навчання зі спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр».

    У свою чергу, випускники ділилися своїми думками і планами щодо вибору майбутньої професії, наводили свої аргументи чому саме ту чи іншу професію бажають обрати. Були і такі, що виявили інтерес до здобуття професії вчителя історії, зацікавилися саме цією спеціальністю.

    На завершення профорієнтаційної бесіди учні дійшли висновку, що немає нецікавих спеціальностей. Є лише пасивні люди, не здатні захопитися тим, що перед ними. Треба завжди іти за покликом серця та обирати професію, яка до душі тобі, а не твоїм батькам. Важливо обирати таку професію, яка приносить задоволення і виклик, щоб працювати з ентузіазмом та відчуттям задоволення від своєї діяльності.