Оригінальне гурткове заняття «Поети та письменники Прикарпаття»

    15 лютого 2024 р. в рамках виробничої історико-краєзнавчої практики на базі Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Івано-Франківської міської ради студентка групи СОІ–22 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Вікторія Мочернюк провела для вихованців «Історико-краєзнавчого гуртка» (керівник – Остапчук Наталія Миколаївна) пізнавальне гурткове заняття на тему «Поети та письменники Прикарпаття».

    Мета заняття: познайомити вихованців гуртка з письменниками та поетами з нашої малої Батьківщини, а також виховати почуття патріотизму та поваги до культурної спадщини свого рідного краю.

    На цьому занятті гуртківці ознайомилися з біографією та цікавими фактами про відомих письменників, також ознайомилися з творчістю цих людей. Обдумали вклад таких творчих людей як: В. Стефаника, М. Підгірянки, Ю. Шкрумеляка, Ю. Андруховича, Ю. Іздрика та інших у культурне життя Прикарпаття та України загалом. Також обговорювали основні теми та мотиви їхніх творів, і порівнювали їхні стилі та погляди на світ. Крім того, розглянули важливі історичні події, які вплинули на їхню творчість. На занятті розглянуто творчість письменників та поетів старого та нового покоління.

    Також виокремлена цікава тема для дослідження «Станіславський феномен» – літературне явище з візуальним домішком групи українських письменників початку 1990-х рр., що визначали себе відповідно до назви свого міста Івано-Франківськ (колишня назва Станиславів) і пов’язана з іменами та творчістю письменників Юрія Андруховича, Юрка Іздрика, Тараса Прохаська, Володимира Єшкілєва. Ця тема виявилася надзвичайно цікавою для гуртківців і вони з радістю брали активну участь в обговоренні кожного питання, ділилися своїми думками та вподобаннями.

    В кінці заняття діти зачитали твори письменників, які їм найбільше припали до душі.

    Гурткове заняття виявилося змістовним, пізнавальним і корисним для гуртківців, адже вони дізналися багато нової та цікавої інформації.