Пізнавальне гурткове заняття «Історики-краєзнавці Прикарпаття»

    15 лютого 2024 р., в рамках виробничої історико-краєзнавчої практики на базі Івано-Франківського міського Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Івано-Франківської міської ради студентка групи СОІ–21 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Діана Зобків провела для вихованців історико-краєзнавчого гуртка (керівник – Остапчук Наталія Миколаївна) пізнавальне гурткове заняття на тему «Історики-краєзнавці Прикарпаття».

    Вихованці гуртка ознайомилися із життєписами видатних істориків-краєзнавців Прикарпаття (Володимир Грабовецький, Петро Арсенич, Богдан Гаврилів, Василь Бурдуланюк, Михайло Косило та ін.), дослідили їхні наукові праці. Дізналися про різноманітні джерела інформації, які краєзнавці використовували у своїх дослідженнях.

    Мета заняття полягала у розширенні знань про історію регіону, виявленні внеску цих вчених у вивчення культурно-історичної спадщини Прикарпаття, а також у вихованні поваги до дослідницької праці та національної історії. Це сприяло розвитку їх патріотичних почуттів та бажанню внести свій власний внесок у збереження історії та культури рідного краю.

Студентка-практикантка Діана Зобків з цього приводу відзначає: «Найцінніше для кожної держави – це люди, які в ній живуть і працюють. Їхніми руками будується майбутнє, їхнім розумом твориться історія. Та є видатні українці, які своїми знаннями, талантом, невтомною працею прославили свою малу батьківщину – Прикарпаття – на весь світ. Особливе місце серед них посідають краєзнавці – дослідники рідного краю, його історії, культури, природи. Їхня праця дає нам можливість пізнати себе, свої витоки, зберегти для наступних поколінь спадщину предків. Прикарпатський край багатий на талановитих людей, які присвятили себе краєзнавству. Їхні дослідження розкривають нам багатство і красу нашого краю, його величну історію, самобутню культуру. Важливо, щоб ми всі пам’ятали про цінність краєзнавчої роботи, підтримували дослідників, популяризували їхні знання. Адже саме завдяки краєзнавцям ми можемо по-справжньому пишатися своїм краєм, любити його і берегти для наступних поколінь».

    Після цього гурткового заняття вихованці гуртка зможуть: назвати видатних істориків-краєзнавців Прикарпаття; описати основні напрямки досліджень краєзнавців; оцінити значення краєзнавчої роботи для збереження історичної пам’яті; використовувати краєзнавчі матеріали у навчальній та дослідницькій роботі; розвинути інтерес до історії та культури рідного краю та почуття поваги до історичної спадщини Прикарпаття.

    Гурткове заняття виявилось цікавим, змістовним і пізнавальним для вихованців гуртка.