Участь викладачів кафедри у роботі журі секції «Історичне краєзнавство» Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України

    17 лютого 2024 р. відбувся в онлайн-форматі ІІ (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України з секції «Історичне краєзнавство». Членами журі виступили, як і в минулі роки: доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Ярославович Райківський, кандидат історичних наук, доцент цієї ж кафедри Олег Ігорович Єгрешій та кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Лілія Василівна Бурачок.

     Оцінювання конкурсу-захисту складалося з трьох частин: 1) оцінювання дослідницьких робіт; 2) постерного захисту; 3) участі в науковій конференції. Під час постерного захисту члени журі перевірили знання учасників з теми дослідження, самостійність виконання дослідження та науковий апарат. Згодом, після невеликої перерви, відбулася наукова конференція, в ході якої перевірялося вміння учасників презентувати свій проєкт з точки зору цінності, виділяти найвагоміше, спілкуватися з іншими учасниками в межах академічної взаємодії.

     Участь у конкурсі взяло 19 осіб, що представляли різні райони Івано-Франківської області. П’ятеро учасників представляло навчальні заклади м. Івано-Франківська, чотири – ЗЗСО м. Рогатина, три – м. Коломиї, два – м. Надвірни і Долини та по одному – ЗЗСО м. Калуша, Косова та с. Нижнів. У конкурсі взяло участь шестеро одинадцятикласників та десятикласників, п’ятеро дев’ятикласників, одна представниця восьмого класу та одна студентка другого курсу Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

     Хотілося б відзначити різнопланову мозаїку дослідницьких тем з історичного краєзнавства, що охоплювали, зокрема, історію культурно-просвітницької організації «Рідна школа» та національної скаутської організації «Пласт» в м. Івано-Франківську, український національно-визвольний рух на Тлумаччині, питання в галузі історичної персоналістики (портрети релігійно-церковних діячів – митрополита Андрея Шептицького та отця Тита Войнаровського, українського політичного діяча, педагога, художника, різьбяра Михайла Горбового, відомого британського політика, українського діаспорного діяча Стефана Терлецького, канадського українця, активного учасника діаспори в Канаді Данила Мигаля, діячів українського національно-визвольного руху Рогатинщини Олексія Демського і Катерини Зарицької), дослідження генеалогії (історії галицько-української родини Лесняків), гендерні студії (вивчення «жіночого обличчя» війн у ХХ столітті в українському вимірі). Серед досліджень були напрацювання із соціально-економічної історії – зародження і розвитку нафтових промислів Коломийщини, історії культури (вивчення скульптури бароко-рококового періоду Іоана-Георга Пінзеля), історичної урбаністики та етнокультурної історії – єврейської громади м. Рогатина тощо.

     Засідання тривало увесь день і завершилося визначенням переможців, про яких можна знайти інформацію на сайті Івано-Франківського обласного відділення МАН України. Однак, як неодноразово заявляли члени журі, зокрема його голова І.Я. Райківський, рівень робіт був досить високий і переможцями так чи інакше стали всі учасники, які здобули перший досвід науково-дослідницької роботи, вміння працювати з історичними джерелами і літературою, публічно виступати і т. п. Усіх учасників закликали продовжувати розвивати свої таланти в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника як найбільшому центрі з дослідження історії України та історичного краєзнавства на Прикарпатті, зокрема на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин.