Пізнавальна лекція Сергія Плохія для студентів і викладачів Факультету

    6 травня 2024 р. студенти та викладачі Факультету історії, політології і міжнародних відносин, зокрема бакалаври та магістри спеціальності 014 Середня освіта (Історія), взяли участь у відкритій онлайн-лекції провідного українського історика, доктора історичних наук, професора, директора Гарвардського українського наукового інституту Сергія Плохія. Усього слухачами лекції було більше 100 осіб – викладачів та студентів різних українських вищих навчальних закладів, у т. ч. Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка та ін. Серед присутніх були декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Гурак, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олександр Добржанський, завідувачі кафедр.

    Сергій Плохій прочитав дуже цікаву й актуальну лекцію про події сучасної російсько-української війни з точки зору інтелектуальної історії, розповів про свою останню книгу «Російсько-українська війна. Повернення історії». Історик акцентував особливу увагу на причинах та ідеологічних передумовах російської агресії проти України, порівняв сучасну визвольну боротьбу українців з подіями війни за незалежність Сполучених Штатів Америки наприкінці XVIII ст. Дослідник розповів про особливості написання історичної книги про сучасні воєнні події, які ще не завершилися. Досить цікавими і важливими висловленими думками С. Плохія були твердження про те, що сучасна війна назавжди поховає імперську ідею «великої російської нації», а Україна за підсумками воєнних дій обов’язково повинна приєднатися до західних безпекових структур.

    Лекція С. Плохія викликала просто шалений ажіотаж серед слухачів. У результаті після лекції було задано більше 20-ти запитань, відповіді на які професор давав більше години.