Йому завжди буде 19 : в Університеті вшанували пам’ять студента Романа Гурика

    Впродовж 7-ми років поспіль пам’ятний Обеліск на території Університету, присвячений студентам і викладачам, які загинули у боротьбі за незалежність України, став символічним місцем роздумів, місцем пам’яті про наших Героїв, котрі віддали своє життя, щоб Україна була незалежною.

    4 жовтня 2021 р. на цьому місці університетська спільнота традиційно вшанувала пам’ять студента Університету, Героя Небесної Сотні, Героя України Романа Гурика. Захід приурочили до 27-річчя дня народження Романа. Юнак пішов із земного життя, маючи лише 19 років. Роман Гурик загинув у 2014 р. на Євромайдані від кулі снайпера під час Революції Гідності. Похований у Меморіальному сквері в м. Івано-Франківську, поряд із могилами Січових Стрільців.

«Роман був непересічною особистістю і те, що відбулося в його житті, це був шлях не лише до подвигу, це був шлях осмислення того, що для нього є Україна. Це приклад для всіх нас. Кожен з нас повинен замислитись над тим, що для нас є Україна, наскільки наша країна є дорогою для нас, наскільки ми докладаємо зусиль, щоб вона була незалежною. На цьому місці ми завжди з вдячністю згадуємо подвиг нашого студента Романа Гурика. З вдячністю згадуємо подвиг тисяч українських студентів, викладачів, котрі впродовж величної історії незалежності України завжди пам’ятали що для них Україна. Тож, шануймо їхню пам’ять, пам’ятаймо про них і пам’ятаймо про те, що нам ще потрібно зробити для рідної України», – зазначив у своєму виступі ректор Університету Ігор Цепенда.

    На факультеті, де навчався Роман Гурик, його донині пам’ятають викладачі. Передусім, в пам’яті багатьох закарбувався його зрілий погляд.

«Пам’ятаю, що це була потокова лекція з предмету «Соціальна психологія» і на задній парті в сорочці в клітинку сидів Роман з його проникливими очима. Ми пересіклися поглядом і я побачила скільки в його очах було запитань, невирішених проблем, багато мрій, була тривога і нестримна жага до життя. Саме таким пам’ятаю його як студента. Роман декілька разів їздив на Майдан і його свободолюбива натура вибрала не пасивний шлях спостерігання за подіями, а активну дію і саме це спонукало його до подвигу», – згадує викладачка факультету, завідувачка кафедри соціальної психології Любомира Пілецька.

«Хто, як не ми?», – згадує цей вислів Романа Гурика голова студентського Сенату закладу вищої освіти Наталія Котурбаш. – Ці його слова мотивують молодь рухатися вперед. Як і Роман Гурик у період Революції Гідності я також була на Євромайдані. Там дуже багато було молоді з різних куточків України. З Романом особисто не була знайома. Проте, його героїчний вчинок говорить про рішучість та патріотизм. І це приклад для нас усіх», – каже Наталія Котурбаш.

    Традиційно на захід з вшанування пам’яті її сина прийшла до Університету і мати Романа Ірина Гурик. Звертаючись до студентів, вона закликала молодь бути небайдужою до всього, що відбувається в суспільстві.

«Ми щодня живемо пам’яттю про нашого сина – чи це його день народження, чи звичайний день. Ми переглядаємо фотографії з ним, відео, згадуємо його слова. Я впевнена, що в своєму дорослому житті він досяг би великих результатів і став великою людиною», – сказала мама Героя Ірина Гурик.

    Покладанням квітів до пам’ятної стелли та хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні, Героя України Романа Гурика.