Дискусійна бесіда «Соборність України: внутрішній та зовнішній виміри»

22 січня 2021 р. кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Степан Кобута спільно з кандидатом історичних наук, директором Наукової бібліотеки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, викладачем кафедри міжнародних відносин Петром Гаврилишин та з доктором юридичних наук, професором, директором науково-дослідного інституту імені академіка І. Луцького Університету Короля Данила Романом Луцьким взяв участь у телепередачі «Про головне в деталях» обласного телебачення «Галичина». Тема розмови – «Соборність України: внутрішній та зовнішній виміри», приурочена 102-ій річниці Акту злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

Під час передачі були розкриті такі питання: розуміння змісту дефініції «соборність»; різниця/відмінність між соборністю та єдністю держави, єдністю кордонів; сучасна тогочасна соборність України і Конституція України: поєднання з позиції сьогоднішнього часу; кореляція ідеї соборності України з національною символікою і державно-політичними гаслами тогочасся і сьогодення нашої держави; досвід вивчення поразки Української національної революції з позиції сьогодення; небезпеки на сучасному етапі збереження соборності і державотворення України; ставлення сусідніх держав до соборності України; соборність України: сучасні виклики та загрози; ідея федералізму та соборність України; різновекторні ідеологеми стосовно питання соборності і національної єдності України.

Зокрема, Степан Кобута зауважив: «В українській мові слово «соборність» означає насамперед єдність, цілісність. Ми говоримо про цілісність, насамперед, національну. Якщо говорити про витоки цього поняття, то вони сягають початку модерної нації ХІХ ст., що було притаманно всій Європі – національне об’єднання Італії, Німеччини, зрештою, тієї ж самої Франції після наполеонівських завоювань. Воно до певної міри спонукало і бездержавні народи до формування тих чинників, які «тягнулись» до національних держав. Але оскільки українці в той час були роз’єднані двома великими імперіями – Австрійською і Російською – розділені і нав’язані авторитарні режими, то, звичайно, їм потрібно було відшукати своє національне «Я». І одним з таких «Я» була національна ідентичність і прагнення відчуття себе окремою частинкою національного «тіла». Власне, це породило і свою тяглість два, фактично, «берега» тогочасного кордону Австрійської і Російської імперій»

Детальніше тема розмови – «Соборність України: внутрішній та зовнішній виміри» телепередачі «Про головне в деталях» обласного телебачення «Галичина» за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=uSlDK3JR9i4&fbclid=IwAR2oODn1F6Se9OkRLNxottp2yXOL18vHJECoO4s4OKX5kDsjXyvbFHQL1Yk