Презентація документального видання про національно-визвольну боротьбу УПА та підпілля ОУН на Калущині

     Викладачі кафедри історії України і методики викладання історії Олег Єгрешій і Андрій Королько взяли участь у презентації збірника документів і матеріалів «Національно-визвольна боротьба УПА та підпілля ОУН на Калущині в 1944–1946 рр.» (до 80-річчя утворення УПА), яка відбулася 16 жовтня 2022 р. у м. Калуш в Меморіальному музеї «Калуська в’язниця».

    Авторами-упорядниками збірки є наукові співробітники КЗ «Музейно-вистаковий центр Калуської міської ради» Іван Тимів, Людмила Андрійчук, а також доктор історичних наук, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олег Малярчук, який є науковим редактором цього видання.

    Мета пропонованої документальної збірки – розкрити форми й методи боротьби українських повстанців і підпільників з радянським тоталітарним режимом. Книга містить рідкісні неопубліковані джерела і світлини. Під час презентації обговорювалася джерелознавча, історіографічна й краєзнавча складові видання та пропозиції щодо вивчення і публікації джерел з історії Калущини.

    Серед гостей на презентації також були присутні Любов Джуган, начальниця управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради; Наталія Табачук, начальниця відділу координаційної роботи зі старостинськими округами, закупівель та комунікації; Василь Тимків, директор Комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів «Пам’ять»; Степан Лесів завідувач Історико-меморіального музею Степана Бандери.

    З вітальним словом до учасників презентації з нагоди 80-річчя утворення УПА звернулися: Богдан Білецький, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради; Антон Мазур, учасник національно-визвольної боротьби; Андрій Королько, історик, дослідник історико-краєзнавчої проблематики; Олег Відливаний, в. о. директора КЗ «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради». Модератор заходу Іван Тимів, здійснив загальну характеристика видання, охарактеризував його структуру, контент, фотододатки, науково-довідковий апарат. Людмила Андрійчук розкрила документальну складову, почерпнуту з документів ЦДВР у м. Львові та мемуарний наратив книги. Олег Малярчук наголосив на потребі критичного підходу до вивичення повстанської документальної спадщини. В обговоренні взяв участь член редакційної колегії видання Олег Єгрешій, який відзначив на важливості пошуку не тільки архівних документів, але й збору усних джерел з досліджуваної проблеми.

     У підсумку відзначено важливість концентрованого й системного висвітлення національно визвольної боротьби на Калущині у періоду найвищого її піднесення через призму повстанських документів і спогадів та джерел радянського походження. Окреслено напрямок подальших пошуків і досліджень у співпраці з науковцями Історико-меморіального музею ім. Степана Бандери с. Старий Угринів та КП «Пам’ять» м. Івано-Франківськ.