Творча історико-краєзнавча лабораторія в дії

    22 листопада 2022 р. в рамках співпраці кафедри історії України і методики викладання історії та відділу краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, а також реалізації кафедрального навчально-методичного проєкту «Творча історико-краєзнавча лабораторія в дії» і читання дисципліни «Вступ до спеціальності» доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько і старший викладач цієї ж кафедри Богдан Паска організували для студентів І курсу (група СОІ-12) спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна форма навчання) екскурсію до головної книгозбірні Івано-Франківської області.

    Якісний навчальний процес неможливий без книжкових і періодичних видань: підручників, наукових та довідкових джерел, журналів, газет. Бібліотека – найважливіше і найповніше джерело інформації для викладачів та студентів, тому тісна співпраця з Івано-Франківською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. І. Франка є важливою і необхідною ланкою роботи закладу вищої освіти, зокрема реалізації освітньої траєкторії студентів спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр».

    Чергова пізнавальна екскурсія підготовлена і організована на високому фаховому рівні бібліотекарями головної книгозбірні Івано-Франківської області. До того ж, цього дня 10 студентів-першокурсників опісля ознайомлення із роботою структурних підрозділів виявили бажання оформити читацькі квитки, адже були вражені наповненням бібліотечних фондів, діючими книжковими виставками, культурно-просвітницькими заходами, які проходять в книгозбірні.

    А розпочалася екскурсія із ознайомлення молодих людей з правилами запису до бібліотеки та користування її послугами. Далі студенти відвідали довідково-бібліографічний відділ, аби освоїти особливості роботи з каталогом та можливості сьогодення – пошук і підбір літератури в електронному каталозі.

    Для повного орієнтування книжкового наповнення спеціалізованих обслуговуючих відділів студенти завітали у відділи абонементу та читального залу, літератури з питань мистецтва та економіко-виробничої літератури, а також у відділ краєзнавчої літератури.

    Саме в останньому головна бібліотекарка Світлана Джоголик спільно з Андрієм Корольком ознайомила студентів із діяльністю, книгами та періодикою, які утворюють його фонди, зокрема: авторським фондом академіка Володимира Грабовецького, діаспорними виданнями, бібліографічними покажчиками, книгами, присвяченими історії населених пунктів області, музейній справі Прикарпаття, пам’яткам краю та власними бібліографічними покажчиками.

    Студенти отримали інформацію про структуру краєзнавчого довідково-бібліографічного апарату, вчилися самостійно працювати з топографічною картотекою зведеного краєзнавчого каталогу, яка є джерелом відомостей про населені пункти Івано-Франківської області.

    Мета роботи бібліотеки – навчити студентів любити книгу, прищепити навички бібліотечно-бібліографічних знань, виробити вміння користуватися інформацією для задоволення освітніх послуг. І цього дня бібліотекарі зробили все можливе, аби зацікавити студентів І курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і розкрити для них все книжкове багатство, яким наповнені фонди головної книгозбірні Івано-Франківської області.