Відкриття музейно-виставкового простору в рамках проєкту «Історія в артефактах: сьогодення російсько-української війни»

    26 квітня на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин відбулося відкриття музейно-виставкового простору в рамках проєкту «Історія в артефактах: сьогодення російсько-української війни». Захід розпочався з хвилини мовчання та виконання гімну України.

У привітальному слові проректор з науково-педагогічної роботи університету професор Сергій Шарин відзначив важливість відкриття музейно-виставкового простору: «У час війни кожен має знаходитися на своєму фронті. Ми – на освітньому фронті, наші дівчата і хлопці боронять країну на реальному військовому фронті. Відкриваючи цей музейно-виставковий простір, ми розуміємо, що це символ незламності, символ нашої великої вдячності та пошани до тих людей, які залишили тут своє місце навчання взявши до рук зброю задля захисту країни. Чи не найбільше в нашому Університеті саме студенти і випускники Факультету історії, політології і міжнародних відносин воюють і віддають своє життя за мрію жити в сильній мирній країні. Відкриття цього простору є своєрідним уособленням підтримки і вшанування тих, хто воюють і, на жаль, загинули у російсько-українській війні».

    Також з привітанням виступили представниця платформи «Тепле місто», випускниця Факультету Ірина Стасюк та декан Факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак, які подякували команді студентів за пророблену роботу та побажали наснаги у подальшому розвитку актуального у наш час проєкту.

«Ідея створення музейно-виставкового простору в рамках проєкту «Історія в артефактах: сьогодення російсько-української війни» виникла серед наших студентів. На ньому є фотографії і предмети наших студентів і випускників, які воюють або загинули у повномасштабній російсько-українській війні. Це є прикладом збереження нашої історичної пам’яті і знак того, що вони постійно з нами!», – підкреслив декан Факультету історії, політології і міжнародних відносин, доцент Ігор Гурак.

    Після цього у своєму виступі капітан команди, керівник проєкту «Історія в артефактах: сьогодення російсько-української війни», студент-магістр Владислав Полівчук ознайомив з деталями створення музейно-виставкового простору. Все розпочалося з того, що 16–17 березня команда Факультету історії політології та міжнародних відносин у складі студентів Владислава Полівчука, Анастасії Бариляк, Яни Яців та Романа Павлюка взяли участь у «Школі ґрантового менеджменту для студентів», яку організовувала платформа «Тепле місто». Після навчання команда мала можливість подати свою ґрантову заявку, яку розробили у Школі, на ґрант в 10 000 грн. Після написання та захисту заявки перед комісією команда Факультету перемогла. За словами Владислава Полівчука, розроблений проєкт «Історія в артефактах: сьогодення російсько-української війни» має на меті проведення просвітницьких заходів та створення можливостей для студентів дізнатися про хід російсько-української війни, шляхом створення музейно-виставкового простору. У цьому місці проводитимуться низка освітньо-просвітницьких заходів на актуальні теми, лекції, зустрічі з ветеранами та діючими військовослужбовцями-студентами, збір коштів.

    Завершився захід виконанням пісні «Зродились ми великої години» та запрошенням на наступний захід у рамках проєкту – лекції кандидата історичних наук, доцента кафедри всесвітньої історії Юрія Довгана на тему «Витоки російсько-української війни», яка пройде в понеділок, 29 квітня, о 14:00 год.